Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко: в США обіцяють завершити справу Лазаренка цього року

Субота, 15 вересня 2018, 15:27

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що справу українського екс-прем'єра Павла Лазаренка в США буде доведено до логічного завершення вже 2018 року.

Під час виступу Луценка на 15-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), генпрокурору було поставлено питання про те, чи не варто йому поїхати повчитися боротьбі з корупцією у колег з США, передає "Інтерфакс-Україна".

"Хочу поставити зустрічне запитання: мені поїхати повчитися у справі Лазаренка? Скільки-скільки років вона розслідується в Сполучених Штатах? Мені кажуть, що цього року вона дійде до логічного кінця, і Україна нарешті отримає $ 170 млн, які звідси були вкрадені. Я обов'язково за цим поїду до США, вже маю запрошення", - підкреслив Луценко.

Генпрокурор зазначив, що США можуть багато чому навчити в питанні боротьби з корупцією.

"І в першу чергу з ефективних законів, за якими навіть найвищу посадову особу можна заарештувати за корупцію і несплату податків. У нас таких законів не існує, і я змушений працювати в тих умовах, які є", - зазначив він.

Луценко також анонсував, що під час візиту до США має намір обговорити і "інші перспективні речі".

"Наприклад, поговоримо про $6 млрд, які "мафія Януковича", ймовірно, розмістила там. У мене є про що поговорити з американськими колегами, але не з позиції маленького шкідливого піонера, якого викликають до вчителя. Ми партнери і працюємо разом на загальний результат", - додав він.

Як повідомлялося, у 2004 році Павло Лазаренко був засуджений у США за звинуваченням у відмиванні грошей. Після виходу з в'язниці у листопаді 2012 року він перебував у центрі ув'язнення Імміграційної і митної поліції США, яка відмовляється сказати, коли випустила його на свободу.

Ім'я Лазаренка також фігурує у "панамських паперах" разом з Юлією Тимошенко та її чоловіком.

Наразі справа Лазаренка налічує величезну кількість томів і існує ризик, що її розслідування затягнеться на роки, воно може потрапити до суду не раніше 2018 року.

У лютому заступник генпрокурора України Євген Єнін заявив, що Україна і США зацікавлені у якнайшвидшому завершенні процесу над Лазаренком, після чого почнуться переговори щодо розподілу конфіскованих активів.

Він нагадав, що на сьогоднішній день в Україну повернуто $15 млн Лазаренко за рішенням швейцарського суду.

16 серпня видання Kyiv Post повідомило, що Лазаренко спільно з правоохоронцями США розробляють угоду щодо "примирення" у справі про конфіскацію активів колишнього посадовця.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування