"Втручання Кремля": ЗМІ розкрили подробиці засідання синоду РПЦ

Неділя, 16 вересня 2018, 16:14
Втручання Кремля: ЗМІ розкрили подробиці засідання синоду РПЦ

Російська "Новая газета" називає "незвично прямолінійним втручанням Кремля" в хід синодальної дискусії РПЦ 14 вересня заяву прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова на церковну тему.

Видання відзначило, що приблизно в полудень, коли засідання вже було в розпалі, Пєсков заявив, що в Кремлі "відстежують" роботу Синоду і вважають "найкращим" сценарій "збереження єдності православного світу".

"Зазвичай патріархія і Кремль утрясали подібні питання кулуарно, і, якщо прес-секретарю президента довелося давати вказівки патріарху через телеефір, значить, протиріччя досягли серйозних масштабів", - пише "Новая газета".

При цьому, як зазначає автор, чутки про те, що патріарх Кирил "дратує Кремль" і тому в пресі час від часу з'являється компромат на нього, циркулювали давно.

"Після начальницького окрику патріарх змушений був трохи охолонути і відкласти на майбутнє повний і беззастережний розрив спілкування з Константинополем та іншими православними церквами, які його підтримають", - йдеться в тексті.

"Нова газета" зазначає, що нинішній розрив підноситься пастві як "неповний", попередній, тоді як канонічне право Православної церкви знає лише повний розрив - коли одна церква звинувачує іншу в єресі.

Видання також пише, що сенсацією стала відсутність на синоді предстоятеля УПЦ Московського патріархату митрополита Онуфрія, який послався на поганий стан здоров'я.

"Патріарх Кирил, схоже, йому не повірив, тому що, вітаючи київського побратима по відеозв'язку, заявив буквально: "Радіємо бачити Вас в силі і міцності!", - пише газета.

Крім того, за даними видання, на закінчення цього вітання Кирил сказав Онуфрію: "Ми будемо мати дискусію в синоді і потім, Ваше Блаженство, проінформуємо Вас про результати", - і припинив відеозв'язок.

"Коли на цю неввічливу фразу звернув увагу о. Андрій Кураєв, прес-служба патріархії спішно видалила її з офіційною відеозапису", - йдеться в статті.

Там також вказують на те, що пару тижнів тому під час візиту до Стамбулу патріарх Кирил не запросив з собою митрополита Онуфрія.

При цьому видання відзначає, що предстоятель УПЦ МП - самокерованої церкви в складі Московського патріархату - є другим за статусом членом синоду РПЦ, відразу після патріарха.

Як повідомлялося, через ситуацію з наданням автокефалії Українській православній церкві з боку Константинополя синод РПЦ 14 вересня прийняв рішення про призупинення поминання патріарха Константинопольського за богослужінням Російської православної церкви.

На думку російської церкви, ситуація з томосом для України нібито є "небезпечною для світового православ'я".

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Коли українським православним варто чекати проголошення автокефальної церкви читайте в інтерв'ю речника Київської патріархії "Українській правді".

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування