Розколу церкви не буде, може просто відійти УПЦ МП – Зоря

Середа, 12 вересня 2018, 11:26

Розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" заявив архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря.

"Я звертаю увагу на термін, який вони вживають, – що "станеться розкол"… Розкол не стається, розкол хтось чинить. І коли Москва каже, що вона побоюється, що станеться розкол, то цим самим вона свідчить, що вона готова це робити… І тому хай замисляться: на кому буде відповідальність, і хто відділиться від єдності церкви", - сказав Зоря.

За його словами, судячи з того, як розвиваються події, насправді максимум, що може бути, – це відхід самої Московської патріархії від спілкування.

"Тобто, не станеться розколу церкви як такої, не станеться. Якщо вони відійдуть від спілкування, то вони відійдуть. І то це станеться насправді ненадовго", - переконаний архієпископ УПЦ КП.

Він нагадав, що історія знає чимало роздорів, суперечок і розділень між церквами, але все це "не підривало в цілому єдності церкви".

Як приклад Зоря навів те, що сама російська церква в своїй історії протягом десятиліть була розділена на РПЦ за кордоном і РПЦ у Радянському Союзі. Ці дві церкви одне одного не визнавали, але згодом вони об'єдналися.

Він прогнозує, що навіть, якщо Московська патріархія піде на розкол, то це буде недовго, і після зміни зовнішніх умов МП повернеться до єдності з православ'ям.

"Путін не вічний, як не вічними були ні Сталін, ні Гітлер, ні Ленін, ні всі інші диктатори і душогуби. А після нього буде стояти питання вже про те, чи збережеться Російська Федерація як єдина структура. І в цих умовах амбіції Московської патріархії вже не будуть нічим підкріплені. І тоді вона буде шукати підтримки від світового православ'я, щоб зберегти свою єдність", - сказав Зоря.

Він додав, що розділення Московської церкви і Константинопольської є вже й нині.

"Московська патріархія поставила під загрозу єдність православ'я, коли відмовилася взяти участь в соборі на Криті, а потім відмовилася визнати цей собор навіть постфактум.

І фактично розділення вже є. Немає єдності. І патріархи вперше зустрілися після тих подій довкола Критського собору. І я думаю, що вони ще б довго не зустрілися (якби не українське питання – ред.)", - сказав Зоря.

Архієпископ УПЦ КП переконаний, що "Московська патріархія разом з кремлівським урядом готують свій всеправославний собор, щоб себе оголосити центром православ'я, відсунувши Константинопольського патріарха", і що колись відповідні документи будуть відкриті громадськості.

"І якщо не завадити Московській патріархії це робити, вона це буде робити так само, як провадить агресивну політику Путін. І тому Україна і українське церковне питання – це є питання, насправді, збереження єдності православ'я, правдивої єдності від гегемоністичних планів, які має Москва – і церковні, і політичні щодо православ'я", - сказав Зоря.

Він переконаний, що "божий промисел веде Вселенського патріарха і Україну, і цілу церкву у вірному напрямку".

"І всі ті перешкоди, які будуть ставитися на цьому шляху, вони не будуть мати успіху", - підсумував представник УПЦ КП.

Нагадаємо, 31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь". 

Також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП заявили, що варто скликати Собор через екзархів Константинополя.

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Після Томосу

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News