У Македонії пройшов мітинг на підтримку зміни назви країни

Понеділок, 17 вересня 2018, 05:52

Кілька тисяч македонців зібралися в столиці Македонії Скоп'є, щоб висловити свою підтримку членства в НАТО і Європейському союзі і зміни назви країни.

Про це пише Reuters.

Натовп із македонськими прапорами пройшов через центр міста Скоп'є і зупинився перед офісом Європейського союзу в Македонії.

"ЄС і НАТО - безпечний шлях, для нас немає іншої альтернативи. Це наш орієнтир для кращого життя", - заявив під час мітингу прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв.

Він закликав людей підтримати "історичне" рішення на референдумі про вступ до ЄС і НАТО і угоду з Грецією про перейменування країни в Північну Македонію, який пройде 30 вересня.

У свою чергу, македонські націоналісти, які виступають проти угоди, також організували в цей день мітинг у східному місті Стіл. Як повідомляється, на заході були присутні близько 2 тисяч осіб.

"Вони (уряд) використовують сильну волю македонського народу для досягнення європейських стандартів, справжнього процвітання, стабільності і безпеки, щоб протягнути угоду, яке суперечить нашим державним і національним інтересам", - заявив лідер опозиційної партії "ВМРО-ДПМНЄ" Християн Мічкоскі.

Греція, яка є членом НАТО і ЄС, заблокувала заявки Македонії, побоюючись, що її назва має на увазі територіальні претензії до грецької провінції Македонія.

Уряд Заева, обраний в 2017 році, підштовхнув до угоди з Грецією, і обидві сторони домовилися про нову назву.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, більше 50 відсотків громадян будуть голосувати, причому більшість підтримують заявки на членство в НАТО і ЄС і рішення про зміну назви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування