Щоби припинити договір про дружбу з РФ, потрібне ще рішення Ради – МЗС

Понеділок, 17 вересня 2018, 12:37

Для припинення "великого договору" про дружбу з Російською Федерацією недостатньо надіслати повідомлення про це в Москву – надати свою згоду також має Верховна Рада.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на засіданні Євроатлантичного форуму в Києві, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Міністр визнав що для припинення нині чинного Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного у 1997 році, знадобиться рішення парламенту, оскільки 20 років тому цей договір був ратифікований у парламенті.

У зв’язки з цим ближчим часом в Раді буде зареєстрований законопроект про припинення дії цього документу. "Ми в загальному пакеті (щодо непродовження договору) подали проект цього документу", - заявив він.

Як відомо, нотифікація про те, що договір не буде продовжений, має бути передана на адресу РФ до кінця вересня. Однак Клімкін наполягає, що Рада може проголосувати також пізніше. "Всі юристи і не тільки наші кажуть, що ми не прив’язані в часу до моменту нашої нотифікації, але прив’язані в часі до моменту дії договору", - пояснив він.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування