У Криму додатково блокують українські сайти – дослідження

Вівторок, 18 вересня 2018, 17:04

На території анексованого Росією Криму діють відмінні від всеросійських списки блокувань українських сайтів.

Про це йдеться в дослідженні Лабораторії цифрової безпеки.

Лабораторія отримала доказ, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше 8 сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнадзору. Зокрема, це сайти декількох українських телеканалів (1tv.com.ua, ictv.ua, novy.tv, stb.ua) новинний український сайт gordonua.com, два кримських новинних сайти qha.com.ua та meridian.in.ua, а також сайт української правозахисної організації krymsos.com.

Про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилку чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference).

При спробі зайти на кожен з цих сайтів хоча б один кримський інтернет-провайдер видає сторінку блокування.

"Результати такого дослідження дають підстави стверджувати, що по Криму існує додатковий непублічний список сайтів для блокувань, відмінний від всеросійського списку Роскомнадзору", – переконані в Лабораторії цифрової безпеки.

Крім того, щонайменше в одного провайдера були недоступними ще 23 сайти, проте технічних доказів, що це було саме блокування, немає. Серед них сайти Української правди, Крим Реалії, Інформнапалм, Кримської правозахисної групи, StopFake, Київпрайд та інші (повний список доступний тут).

Зазначається, що Лабораторія цифрової безпеки спільно з Кримською правозахисною групою провели 46 тестувань у різних місцях, інтернет доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, Крэлком, Ланком та Севстар, в містах Сімферополь та Севастополь у серпні 2018 р.

Загалом в рамках дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій.

Експерти обіцяють проводити дослідження інтернет-блокувань і надалі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування