Президент обіцяє захист священикам і вірянам, які захочуть вийти "з-під Москви"

Четвер, 20 вересня 2018, 11:04

Президент Петро Порошенко обіцяє захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.

Про це він сказав під час щорічного послання до Верховної Ради 20 вересня.

"Гарантую, що держава захистить – не треба їх лякати – права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину церкву", - сказав президент.

Разом з тим він запевнив, що держава поважатиме і вибір тих, хто вирішить залишитися в УПЦ МП.

"Ми не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна. Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Бо томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, 31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь", також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП скликали свій синод, щоб обговорити українську церкву. Патріарх РПЦ Кирил припинив згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужіння.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

17 вересня стало відомо екзархи вже в Києві, призначили кілька зустрічей і готові до діалогу з усіма.

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

Архієпископ Євстратій: Нинішня УПЦ така ж українська, як і "Український вибір" Медведчука.