Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Рада зробила крок до закріплення в Конституції курсу на ЄС і НАТО

Четвер, 20 вересня 2018, 12:22

У Верховній Раді ухвалили рішення про включення до порядку денного 9-ї сесії парламенту та передачі до Конституційного суду проекту закону №9037 про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та в НАТО.

За це проголосував 321 народний депутат.

Перед цим до парламентарів звернулася представниця президента у ВР Ірина Луценко, яка зазначила, що євроатлантична інтеграція відповідає національним інтересам України.

Вона додала, що у Конституції пропонується закріпити курс на ЄС і НАТО, а також вилучити пункт 14 та заборонити розміщення на території України іноземних військових баз.

У свою чергу голова комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич наголосив, що проект закону отримав схвальні відгуки і від інших комітетів, зокрема, від антикорупційного комітету, комітетів з питань оборони та євроінтеграції.

У свою чергу представник фракції "Самопоміч" Тарас Пастух зазначив, що незрозуміло наразі, як Україна буде співпрацювати у військовій сфері зі своїми міжнародними партнерами, якщо конституційно заборонить розміщення в Україні іноземних військових баз.

Луценко відповіла, що українським законодавством не забороняється здавати в оренду інфраструктурні військові об'єкти, тому проблем з цим не буде.

Після цього у залі ради виступили з промовами представники фракцій, більшість з яких заявила, що підтримує запропоновані зміни до конституції.

Проти висловився тільки співголова "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, який заявив, що дані зміни не важливі для українців.

Після позитивного голосування спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення ухвалено і проект закону буде внесений до порядку денного сесії ВРУ і переданий для висновку Конституційного суду.

Як повідомлялося, на прес-конференції 28 лютого президент Петро Порошенко запропонував закріпити у Конституції курс на євро- та євроатлантичну інтеграцію України.

"Прагнення до членства в ЄС та НАТО можна було б зафіксувати у преамбулі Конституції", - заявив Порошенко.

Згодом Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО і Європейський Союз. Для внесення змін до Конституції необхідно щонайменше 300 голосів у парламенті.

4 вересня Верховна Рада оприлюднили текст президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування