Філарет вважає, що більша частина "московських" парафій перейдуть в УПЦ

Четвер, 20 вересня 2018, 13:48
Філарет вважає, що більша частина московських парафій перейдуть в УПЦ
Fb Патріарх Філарет

До автокефальної церкви в Україні приєднаються приблизно дві третини парафій нинішньої УПЦ Московського патріархату, вважає патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет.

Про це він заявив на конференції в Атлантичній раді, повідомляє Ліга.net.

За словами глави УПЦ КП, рішення про перехід кожної парафії буде прийматися прихожанами більшістю голосів – і якщо таке рішення буде ухвалено, незгодні з ним зможуть перейти в один із приходів, які залишаються в УПЦ МП.

Філарет вважає основним завданням створення єдиної помісної церкви "зниження протистояння в суспільстві і відновлення церковного миру в Україні".

"У парафіях Московського патріархату прихожан налаштовують проти України в інтересах російської влади… Саме це породжує напругу в суспільстві", – переконаний священнослужитель.

Раніше патріарх Філарет повідомив, що всередині УПЦ МП вже почався рух у бік приєднання до майбутньої єдиної Української православної церкви.

Вселенський патріархат вирішив надати Україні автокефалію. 7 вересня вселенський патріарх Варфоломій призначив своїх екзархів у Києві.

У Російській православній церкві обурилися і протестують проти цього, вважаючи такі дії "грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату".

У РПЦ оголосили, що тепер не будуть згадувати вселенського патріарха в молитвах. Деякі клірики російської церкви заявили, що Москва пішла шляхом розколу православ'я.

Екзархи архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади – заявили, що мають на меті об'єднати українські православні церкви, і станом на 17 вересня вже призначили зустрічі в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News