Денісова: Окупанти відмовляються лікувати незаконно ув'язненого Чапуха

Четвер, 20 вересня 2018, 15:47

Стан здоров’я кримськотатарського активіста Асана Чапуха, якого незаконно арештували у так званій "справі Веджіє Кашка", стрімко погіршується, адже необхідної меддопомоги у СІЗО він не отримує.

Про це повідомила у Facebook уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"65-річного Асана окупанти незаконно звинувачують у так званій "справі Веджіє Кашка". Він голодує вже шостий день. Представники кремлівської каральної машини не надають йому невідкладної медичної допомоги та не відпускають під домашній арешт", - пише вона.

За її словами, з Чапухом у СІЗО поводяться жорстоко, і це не проходить безслідно.

"У нього постійно підвищений тиск, політв’язень сильно схуд, одну з ніг не відчуває, німіє права рука. Йому вже настільки важко, що пересуватись самому майже неможливо: на зустріч з адвокатом Асана під руки виводять інші ув'язнені", - розповідає Денісова.

Омбудсмен каже, що попри це, окупанти лікаря до українця не ведуть.

"За словами Асана, в СІЗО йому дають якусь таблетку від тиску. Час від часу вивозять в цивільну лікарню Сімферополя для обстеження, але не для допомоги. На цьому все", - обурюється вона.

За словами Денісової, політв'язень перебуває майже в критичному стані, тому вона відправила листа російському уповноваженому з прав людини Тетяні Москальковій та звернулася до міністра закордонних справ Павла Клімкіна, щоб МЗС своїми каналами відправило ноту російській владі.

Від російського омбудсмена Денісова вимагає надати довідку про стан здоров’я Чапуха та обґрунтувати, чому йому не забезпечили належні умови утримання, в тому числі надання адекватної медичної допомоги.

Раніше ще один фігурант "справи Веджіє Кашка" Бекір Дегеременжи теж повідомив про погіршення стану здоров'я.

11 вересня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя продовжив на 2 місяці арешт 4 фігурантам "справи Веджіє Кашка" - Асан Чапух, Казім Аметов, Бекір Дегерменджи і Руслан Трубач залишаться в СІЗО до 15 листопада.

23 листопада 2017 року в різних районах Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар і затримання активістів національного руху за нібито "вимагання в особливо великому розмірі" у громадянина Туреччини.

Серед затриманих – Бекір Дегерменджи, Куртсеїт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязім Аметов. Їм інкримінують вимагання, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу). 

Після затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Їй стало погано під час затримання кримськотатарських активістів, які нібито вимагали гроші в турка.

Після анексії в Криму фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу та кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News