Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Норвегія затримала росіянина за підозрою у шпигунстві - ЗМІ

Неділя, 23 вересня 2018, 17:33

У Норвегії затримано і взято під варту громадянин РФ, підозрюваний у незаконній розвіддіяльності на території держави.

Як повідомляє Reuters з посиланням на заяву поліції, чоловіка затримали в аеропорту Осло ввечері у п'ятницю, 21 вересня.

За повідомленням правоохоронців, під вартою він перебуватиме протягом двох тижнів "у зв'язку з ризиком знищення доказів".

Зазначається, що раніше цього тижня затриманий відвідував семінар з питань digital-технологій у парламенті Норвегії. 

За даними норвезької інформагенції NTB.no, семінар проводився у четвер та п'ятницю за участі адміністративних працівників законодавчих органів з 34 країн, пише Bloomberg.

Норвезьке видання Aftenposten повідомляє, що затриманому 51 рік. 

"Інтерфакс" з посиланням на "дипломатичне джерело" повідомив, що влада Норвегії офіційно проінформувала російську сторону про затримання громадянина РФ.

"Нас повідомили про затримання росіянина по дипломатичних каналах", - повідомило джерело.

Раніше Швейцарія звернулася до Росії з вимогою негайно припинити незаконну діяльність шпигунів на її території.

"Департамент закордонних справ закликав Росію негайно припинити незаконну діяльність на швейцарській землі або проти швейцарських цілей", - йдеться у заяві.

У вересні стало відомо, що у Нідерландах затримали двох російських шпигунів, які мали намір отримати дані з хімічної лабораторії у швейцарському Шпіці, яка розслідує хімічні атаки у Сирії та Британії, досліджує хімічну та біологічну зброю і вивчає нервові агенти, такі як "Новічок".

У швейцарській прокуратурі заявили, що двоє російських шпигунів, заарештованих в Нідерландах, також підозрюються у спробі здійснення кібератаки на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA).

Німецькі ЗМІ повідомляли, що лабораторія у Шпіці, що брала участь, зокрема, в аналізі речовини, за допомогою якого у березні у Великобританії отруїли екс-подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, стала мішенню російських хакерів.

Відомство з охорони конституції уточнило, що за атаками, ймовірно, стоять російські спецслужби.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування