Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РосЗМІ розносить чутку, що Лукашенко погодиться на військову базу РФ

Вівторок, 25 вересня 2018, 10:51

Після переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі президент Білорусі Олександр Лукашенко, можливо, погодиться на створення військової бази РФ у своїй країні.

Про це пише Росбалт, зазначаючи, що це неофіційна інформація.

Перші переговори Путіна і Лукашенка в Сочі відбулися 22 серпня, другі, за участю членів урядів, – 21 вересня. "Переговори тривали 6 годин, навіть більше. І якщо відверто, то це були навіть не складні, а важкі переговори, але результативні", – сказав Лукашенко, повернувшись з останньої зустрічі.

За версією Росбалта, в Сочі вирішувалася доля "вуглеводневої субсидії", яку Мінськ роками отримував від Москви, адже влітку Росія вирішила різко обмежити безмитні поставки нафти і нафтопродуктів у Білорусь.

Москва вимагає від Мінська компенсації за минулий реекспорт палива в Україну, Польщу й Прибалтику, а також заморожує видачу кредитів (у цілому на $1,4 млрд).

"Неофіційні джерела повідомили, що в Кремлі запанувала позиція "годі годувати невдячний Мінськ" – і було вирішено, що відтепер всі російські економічні преференції білоруське керівництво повинне буде відшкодовувати зустрічними кроками в політичній сфері. Перш за все – в тому, що стосується білорусько-російської інтеграції", – йдеться у статті.

"Із неофіційних джерел уже відомо, що якщо по поставках сирої нафти Москва ще готова домовлятися з Мінськом, то питання про реекспорт російських вуглеводнів закрите", – пише також Росбалт.

На думку видання, у Кремлі як "компенсацію" за багаторічну допомогу Білорусі можуть розглядати: припинення реекспорту російських вуглеводнів в Україну, Польщу і країни Балтії; "заморозку" відносин із Заходом; скорочення торгівлі й співпраці з Україною; передачу ГТС; розміщення військової бази РФ у Білорусі тощо.

Зараз ВС РФ на білоруській території мають два військові об'єкти (не бази): "Антей" і "Волга". Це станція виявлення ракетних пусків і вузол далекого зв'язку з підводними човнами. Термін їх безкоштовного перебування завершується 2020 року, РФ хоче продовження.

Важливим у Міноборони Росії вважають і розміщення в Білорусії повноцінної військової бази РФ, з авіацією, танками і піхотою. Офіційний Мінськ не раз відмовлявся від такого.

"За неофіційною інформацією, після переговорів у Сочі Мінськ не буде заперечувати проти створення військової бази РФ – народу це буде подано як відповідь на появу військової бази США "Форт Трамп" у сусідній Польщі", – пише Росбалт.

У свою чергу, "Коммерсант" пише, що з 2019 року в Росії набирає чинності податковий маневр (скорочення експортних мит на нафту при зростанні ПВКК) – і Білорусь наполягає на компенсації подорожчання російської нафти для місцевих НПЗ.

"Співрозмовники "Ъ" із російської сторони зазначали, що компенсації саме для НПЗ бути не повинно, а може йтися про виділення нових держкредитів Мінську чи іншої подібної "лічильної допомоги", – пише це видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...