Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

США у четвер передадуть Україні 2 патрульні катери типу "Айленд"

Середа, 26 вересня 2018, 00:50
США у четвер передадуть Україні 2 патрульні катери типу Айленд

27 вересня в США за участі президента України Петра Порошенка відбудеться церемонія передачі двох патрульних катерів класу "Айленд" від США.

Про це йдеться в оголошенні на офіційному сайті Головного офісу Берегової охорони США.

Як йдеться в оголошенні, на найближчий четвер у Балтиморі запланована передача двох 30-метрових катерів - Drummond та Cushing.

На церемонії будуть присутні віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер і президент України Петро Порошенко.

Обидва патрульні катери побудовані 40 років тому, здатні виходити в море при потужних штормах, і виконувати покладені на них завдання у складних умовах, вести вогонь.

Передача двох озброєних катерів Берегової охорони виникла у зв'язку зі зростанням напруги між Україною та РФ в Азовському морі протягом останніх тижнів. І Київ, і США звинувачують Москву у втручанні в українське судноплавство в регіоні.

"США засуджують переслідування Росії щодо міжнародних перевезень в Азовському морі та Керченській протоці", - заявила речниця Держдепу Хізер Науерт у заяві наприкінці минулого місяця.

"З квітня РФ затримала сотні комерційних суден, і останніми тижнями зупинено щонайменше 16 комерційних кораблів, які намагалися дістатися до українських портів", - додала вона.

Як повідомлялось, 12 вересня Кабінет міністрів погодив документи щодо передачі Україні Сполученими Штатами Америки двох патрульних катерів типу "Айленд".

Раніше у розслідуванні програми "Схеми" зазначалося, що США готові передати українським ВМС 30-метрові катери класу "Island", що були на службі Берегової охорони США, а нині стоять у порту Балтимора.

Однак, за інформацією розслідувачів зі своїх джерел у Пентагоні та Сенаті США, Україна такому подарунку "опирається" нібито з меркантильних мотивів керівництва держави.

Зокрема, одним з українських заводів, які завантажені держзамовленням з відновлення флоту та постачають на озброєння ВМС малі броньовані артилерійські катери, є ПрАТ Завод "Кузня на Рибальському" – колишня "Ленінська кузня", бенефіціарами якого є президент Петро Порошенко та нардеп від БПП Ігор Кононенко.

У командуванні ВМС Збройних сил України назвали "перекрученими" повідомлення про катери виробництва США і України та заявили, що оприлюднення конфіденційної інформації оборонного характеру "грає на руку агресору".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування