США передали Україні 2 патрульні катери типу Island

Четвер, 27 вересня 2018, 21:25
США передали Україні 2 патрульні катери типу Island
Радіо Свобода

В американському місті Балтимор пройшла церемонія передачі двох патрульних катерів класу Island ("Айленд") Україні.

Про це повідомляється на сторінці президента Петра Порошенка у Facebook.

"Перші два човни класу "Island" стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами", - зазначив Порошенко.

Йдеться про 30-метрові катери - Drummond та Cushing.

Обидва патрульні катери побудовані 40 років тому, здатні виходити в море при потужних штормах, і виконувати покладені на них завдання у складних умовах, вести вогонь.

Передача двох озброєних катерів Берегової охорони виникла у зв'язку зі зростанням напруги між Україною та РФ в Азовському морі протягом останніх тижнів. І Київ, і США звинувачують Москву у втручанні в українське судноплавство в регіоні.

 

Як повідомлялось, 12 вересня Кабінет міністрів погодив документи щодо передачі Україні Сполученими Штатами Америки двох патрульних катерів типу "Айленд".

Раніше у розслідуванні програми "Схеми" зазначалося, що США готові передати українським ВМС 30-метрові катери класу "Island", що були на службі Берегової охорони США, а нині стоять у порту Балтимора.

Однак, за інформацією розслідувачів зі своїх джерел у Пентагоні та Сенаті США, Україна такому подарунку "опирається" нібито з меркантильних мотивів керівництва держави.

Зокрема, одним з українських заводів, які завантажені держзамовленням з відновлення флоту та постачають на озброєння ВМС малі броньовані артилерійські катери, є ПрАТ Завод "Кузня на Рибальському" – колишня "Ленінська кузня", бенефіціарами якого є президент Петро Порошенко та нардеп від БПП Ігор Кононенко.

У командуванні ВМС Збройних сил України назвали "перекрученими" повідомлення про катери виробництва США і України та заявили, що оприлюднення конфіденційної інформації оборонного характеру "грає на руку агресору".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...