Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За вибухом в Умані торік стояла ворожа спецслужба – Князєв

П'ятниця, 7 вересня 2018, 14:39

Вибух в Умані, який стався рік тому, організувала спецслужба "ворожої іноземної держави", затримані правопорушники вчинили загалом 11 терактів.

Про це заявив голова Національної поліції Сергій Князєв на зустрічі з послом Ізраїлю в Україні Джоелом Ліоном і начальником Головного управління з охорони громадського порядку Міністерства громадської безпеки та поліції Ізраїлю Алоном Леваві 6 вересня.

Розповідаючи про результати розслідування вибуху, який стався у вересні 2017 року неподалік від місця масового перебування паломників-хасидів у місті Умань, Князєв сказав:

"У результаті проведеної роботи ми знайшли тих, хто скоїв цей злочин. Наші припущення, що саме спецслужба ворожої іноземної держави організувала цей теракт руками громадян України, підтвердилися".

Керівник української поліції заявив, що правопорушники, яких встановили та затримали українські поліцейські, вчинили 11 терористичних актів.

За його словами, затримані дали свідчення щодо вчинення кількох протиправних дій: зокрема, нанесення образливих написів на синагогах у Львові й Одесі.

Також саме вони причетні до факту, коли у храмі на місці паломництва в Умані була виявлена голова свині, сказав Князєв.

"Це було у різний час і в різних регіонах держави. Але всі правопорушення ґрунтувалися виключно на розпалюванні міжетнічної та міжконфесійної ворожнечі і мали на меті показати світу, що ми начебто не здатні забезпечити безпеку людей", – заявив він.

Князєв запевнив, що в умовах гібридної війни українські поліцейські докладають максимум зусиль, аби паломники були в безпеці.

Посол Ізраїлю повідомив, що, за інформацією від туристичних агенцій та авіакомпаній, до України мають прибути від 50 до 80 тисяч паломників.

Для допомоги  ізраїльським громадянам на місці буде відкрито консульство.

А Леваві зазначив, що з 1995 року ізраїльська поліція посилає в Україну поліцейських для підтримки в охороні порядку на час паломництва хасидів – і цього року до Умані прибули 20 найкращих ізраїльських правоохоронців, які пройшли серйозний відбір.

21 вересня 2017 року в Умані в гаражах неподалік від місця масового перебування паломників-хасидів стався вибух, від якого постраждав підліток. Поліція відкрила провадження за статтею "хуліганство".

1-2 жовтня поліція затримала зловмисників, яких підозрювали в 9 епізодах, зокрема нападах на посольство США у Києві і консульство Польщі у Луцьку. За ними стежили, але після вибуху в Умані вирішили не чекати – і затримали порушників, коли ті "їхали підривати угорський пам’ятник в Закарпатті на Верецькому перевалі" на замовлення.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...