Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко про закон "про особливий статус Донбасу": Це ще не мир, але вже і не війна

Понеділок, 1 жовтня 2018, 12:41

Продовження дії закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей забезпечить продовження санкцій проти Росії, підтримку України у світі, а також введення миротворчої місії ООН на сході країни.

Про це заявила у парламенті представник президента у Верховній раді Ірина Луценко, відповідаючи на запитання віце-спікера Оксани Сироїд що необхідності продовження дії  зазначеного закону.

"Коли пані Сироїд запитала, що ж воно нам дало, я відповідаю: нам дало це санкції всього вільного світу за анексію Криму, нам дало це санкції всього вільного світу за агресію на сході, санкції для оточення Путіна за фінансування тероризму в Україні, це дало нам санкції і припинення фінансування цілої галузі економіки в Росії", - сказала політик.

За її словами, також продовження дії закону про "особливий статус Донбасу"  дало підтримку США України, необхідне озброєння, фінансування, проведення спільних навчань збройних сил та резолюція про миротворчу місію ООН на сході України.

"Резолюція про миротворчу місію, це перша резолюція, яка буде найближчим часов внесена США, Україною, Францією, Німеччиною і зараз долучається Велика Британія. Наразі завершується підготовка до Ради безпеки ООН про введення миротворчої місії на сході", - сказала Луценко.

"Це ще не мир, але це вже й не війна", - додала вона.

Політик наголосила, що продовження дії закону, а, відповідно, і продовження дії санкцій і підтримки України у світі  - це і є відповідь всім песимістам.

Також до лідерів всіх фракцій звернулася віце-спікер Ради Ірина Геращенко, яка попросила провести у фракціях зустрічі і обговорити цей закон.

Вона пообіцяла, що разом із очільником МЗС Павлом Клімкіним відповість на будь-які питання депутатів з цього приводу.

Політик додала, що наразі всі фракції крім однієї надали попередню згоду на голосування за продовження дії закону "про особливий статус Донбасу".

Раніше спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер рекомендував українській владі продовжити дію закону про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей.

Дія норми про особливий статус ОРДЛО спливає в жовтні 2018 року.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомляв, що рішення парламенту про термін дії закону "про особливий статус Донбасу" багато в чому залежатиме від позиції міжнародних партнерів.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, який мав втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Його стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов – виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...