В українців трохи покращилося ставлення до Росії - опитування

Середа, 10 жовтня 2018, 12:05

З лютого кількість позитивно налаштованих до Росії українців збільшилася з 45% до 48%, а за рік - з 37% до 48%

Про це йдеться у даних спільного опитування Київського міжнародного інституту соціології та російського "Левада-центру".

Зазначається, що у Росії кількість позитивно налаштованих до України опитаних громадян не змінилась і складає 33%.

В дослідженні наголошується, що ставлення населення України до Росії з 2008 року залишається кращим, ніж ставлення населення Росії до України.

 
інфографіка РБК

Повідомляється, що у ході опитування українцям ставилося питання "Як Ви загалом зараз ставитеся до Росії?", а росіянам "Як Ви загалом зараз ставитеся до України?".

"В Україні у вересні 2018 року добре або дуже добре ставляться до Росії 48% українців, погано або дуже погано 32%, 19% не визначилися", - повідомляють у КМІС.

"В Росії добре або дуже добре ставляться до України 33% населення, погано або дуже погано 56%, 12% не визначилися", - додали дослідники.

 
інфографіка РБК

Крім того зазначається, що ставлення опитаних українців до Росії  суттєво залежить від регіону – на Заході позитивно ставляться до Росії 31% опитанних, в Центрі – 44%, на Півдні – 62%, на Сході – 70%.

У КМІС додали, що у порівнянні з даними ставлення українців до Росії у вересні 2017 року, то кількість позитивно налаштованих громадян України протягом року зросла з 37% до 48%.

На думку гендиректора інституту соціології Володимира Паніотто, покращення ставлення українців до Росії пов'язане з відношення до простих росіян, у той час як в Росії думка не змінюється, через вплив ЗМІ.

"На мій погляд, це пов’язано з впливом ЗМІ, в Росії щодо України подається негативна інформація узгоджено, цілеспрямовано, тому громадська думка більш керована", - розповів Паніотто.

Він зауважив, що в попередніх опитуваннях дослідники уточнювали в українців ставлення до Росії в цілому і окремо до керівництва Росії і населення.  

"Так, в останньому такому дослідження, яке ми проводили у травні 2016 до Росії позитивно ставилися 42% українців,  до росіян позитивно ставилося 67% українців, до керівництва Росії – 8% (переважно за рахунок Сходу і Донбасу)", - зазначив гендиректор КМІС.  

Київський міжнародний інститут соціології з 8 по 23 вересня 2018 року провів власне опитування громадської думки. Опитування проводилося у 109 населених пунктах (PSU) в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Методом інтерв'ю опитано 2026 респондентів.

Опитування у Луганській і Донецькій областях проводилося лише на підконтрольній українською владою території, вибірка  репрезентативна для населення України віком від 18 років..

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

"Левада-центр"  проводив опитування за репрезентативною вибіркою населення Росії, 1600 осіб у віці 18 років і старше, в період 20-26 вересня 2018 року.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування