Клімкін відповів УПЦ МП: Правда очі коле

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 17:25
Клімкін відповів УПЦ МП: Правда очі коле

Міністр закордонних справ Павло Клімкін відповів на звинувачення УПЦ МП і запросив керівництво церкви якомога швидше включатися в переговори про входження до єдиної помісної Української православної церкви.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Клімкін повідомив, що у своїй статті він опирався на висновки документів, які оприлюднив Вселенський Патріархат.

"У своєму аналізі я наводив або тези Фанару, або прямі і єдино можливі висновки з них. Так що, називаючи мої роздуми недолугими, в УПЦ МП звинувачують у недолугості історію. Для них, схоже, справжня історія дійсно є недолугою", - написав він.

"Я розумію, що коли правда очі коле, то історія звучить доволі неприємно і її хочеться заховати кудись подалі або, ще краще, узагалі переписати. Але переконаний, що історію завжди краще визнавати, а не приховувати чи фальсифікувати, тим більше, якщо йдеться про історію канонічну", - додав він.

Клімкін заявив, що зараз "настав той момент, коли всі православні церкви України мають історичну нагоду довести свою відданість ідеї української єдності та єдності українського православ’я".

"Тож нехай УПЦ МП не бариться і включається в переговори про входження до єдиної автокефальної помісної Української православної церкви (тільки раджу дослухатися до власного розуму й серця, а не до директив з Москви, бо так діла не буде!)", - написав він.

"Що ж до звинувачення, що я "московський агент", то з чистою совістю повертаю його до УПЦ МП із пропозицією шукати таких агентів у власних лавах, причому аж ніяк не обмежуючись Інформаційно-просвітницьким відділом. Дуже уважно шукати! Ну, а про те, що таке звинувачення відгонить політичною шизофренією, говорити взагалі зайве. Сподіваюся, що йдеться тільки про політичну", - додав міністр.

11 жовтня Клімкін в блозі "Української правди" написав, що Московському патріархатові взагалі нічого робити в Україні, бо це канонічна територія Вселенського патріархату, а УПЦ МП з історичної точки зору заснована на порушенні канону і є результатом узурпації.

В УПЦ МП заявили, що слова Клімкіна свідчать про його причетність до "московської агентури".

Олександр Шумілін, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування