Туреччина заявила США, що у неї є докази вбивства саудівського журналіста

Субота, 13 жовтня 2018, 07:55

Влада Туреччини повідомили США, що у них є відео- та аудіозаписи, які підтверджують, що саудівський журналіст Джамаль Хашоггі був убитий в консульстві Саудівської Аравії.

Про це повідомила газета The Washington Post.

Записи показують, що саудівські силовики затримали Хашоггі в консульстві, коли він 2 жовтня прибув туди для отримання офіційного документа перед запланованим весіллям, а потім убили його і розчленували тіло, сказали чиновники.

За словами офіційних осіб, звукозапис, зокрема, дає деякі з найбільш переконливих і страхітливих доказів того, що Саудівська Аравія несе відповідальність за смерть Хашоггі.

На записі з посольства розповідається, що трапилося з Джамалем після його входу туди, сказало джерело, ознайомлене із записом, яке, як і інші, говорило на умовах анонімності.

"Ви можете почути його голос і голоси людей, які розмовляють по-арабськи", - сказав цей чоловік.

"Ви можете почути, як його допитували, катували, а потім вбивали", - додав він.

Друге джерело, поінформоване про записи, сказало, що на ньому чутно як чоловіки б'ють Хашоггі.

У журналіста були давні зв'язки з королівською родиною Саудівської Аравії, але він критично написав про нинішній уряд і наслідного принца Мухаммеда бін Салмана.

Існування таких доказів пояснювало б, чому Туреччина так швидко звинуватила Саудівську Аравію у вбивстві Хашоггі. Але турецькі чиновники остерігаються публікувати записи, побоюючись, що вони можуть розкрити свої методи стеження за іноземними організаціями в своїй країні, сказали чиновники.

Чи слухали аудіозаписи, чи дивилися відео американські чиновники невідомо, але їх турецькі колеги повідомили їм про їх зміст.

Саудівська Аравія заперечує будь-яку причетність до зникнення Хашоггі, стверджуючи, що він залишив консульство.

Раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп, радник президента з національної безпеки Джон Болтон, держсекретар Майкл Помпео, а також радник і зять американського лідера Джаред Кушнер зв'язувалися з наслідним принцом Мухаммедом бен Салманом Аль Саудом, вимагаючи пояснень щодо долі журналіста, який також був оглядачем газети The Washington Post.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News