Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Молдові та Грузії ще думають, чи підтримувати демарш РПЦ

Середа, 17 жовтня 2018, 12:11

Православні церкви Молдови і Грузії поки вивчають рішення Синоду Російської православної церкви розірвати всі зв'язки з Константинопольською патріархією.

Коментарі представників цих церков зібрала "Новая газета".

"На даний момент, поки немає позиції Румунської православної церкви і (немає) консенсусу, вираженого через рішення синоду, ми не можемо висловлюватися", – заявив виданню ZdG секретар кабінету Митрополії Бессарабії священнослужитель Андрій Букліш.

"Чекаємо наступної зустрічі Священного Синоду Румунської православної церкви, і, якою б не була позиція Румунської православної церкви, ми будемо солідарні з нею", – зазначив священнослужитель.

У Грузії обіцяють неупереджено вивчити обидві позиції

"Ми вислухали рішення Вселенського патріархату з приводу Української церкви. Ми повинні уважно вивчити аргументи Московського патріархату і, швидше за все, будуть аргументи з боку Константинопольського патріархату. Ми поки утримаємося від інших коментарів", - заявив секретар Католикоса-Патріарха Грузії Мікаел Ботковелі на Facebook сторінці телеканалу грузинської патріархії.

"Це великий матеріал, це норми канонічного права, які потребують ґрунтовного і глибокого дослідження. Ми уважно і неупереджено вивчимо обидві позиції, і після цього Священний синод грузинської православної церкви розгляне ці питання", – зазначив він.

Безумовно підтримала рішення РПЦ тільки її білоруська "дочка".

"БПЦ взяла і підтримала. БПЦ – це 15 протоієреїв, цілий Синод, який ще 11 вересня однозначно виступив із заявою про підтримку ситуації по Україні", – розповів Єврорадіо голова Синодального інформаційного відділу БПЦ протоієрей Сергій Лепін.

За його словами, патріарх Кирил і члени синоду РПЦ зустрічалися з членами синоду БПЦ, у них була можливість узгодити свої позиції.

15 жовтня Синод Російської православної церкви заявив про розрив стосунків з Константинопольським патріархатом.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: