Рада передала Андріївську церкву в користування Константинополю

Четвер, 18 жовтня 2018, 11:14
Рада передала Андріївську церкву в користування Константинополю
Shutterstock, РС

Верховна Рада передала Андріївську церкву в безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь і обрядів. .

Відповідний проект закону №9208, внесений президентом 17 жовтня, підтримали за основу і в цілому 237 депутатів.

Лідер "Радикальної фракції" Олег Ляшко й один із лідерів "Опозиційного блоку" Юрій Бойко заявили, що Петро Порошенко використовує питання релігії для передвиборчої агітації. Бойко навіть заявив, що за це розраховуються державним майном.

Але голова Верховної Ради Андрій Парубій заперечив це. За його словами, церква на Андріївському узвозі залишиться у власності держави.

Під час голосування опоненти закону кричали "В нас є зауваження" і "Є неособисте голосування". Але спікер закликав: "Голосуємо… Чорти хай бісяться, а українські сили голосують "за".

Спершу проголосували лише 216 депутатів, але після повернення законопроект підтримала достатня кількість голосів.

У документі сказано, що Андріївську церкву передають у користування Вселенського патріархату для відновлення зв’язків із Константинопольською Церквою-матір’ю, усунення негативних наслідків втручання Росії у життя українського православ’я і "протистояння загрозам для національної безпеки, викликаним таким втручанням".

Також метою цього кроку названо "створення передумов для об’єднання української православної спільноти і всього суспільства, визнання помісної православної церкви в Україні світовим православ’ям й усунення підстав для дискримінації віруючих, що належать до неї, забезпечення діяльності ставропігії Престолу Святого Андрія".

У законопроекті наголошується, що Андріївська церква, що "перебуває у державній власності", є об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, культовою спорудою з комплексу Національного заповідника "Софія Київська"

Відтак "використання Андріївської церкви Вселенським патріархатом здійснюється з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини".

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Петро Порошенко зазначив у Twitter: "Андріївська церква передається Константинопольському Престолу Святого Андрія у користування для роботи його представництва".

"Ми ще на крок наблизились до мети – отримання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні", – додав президент.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтвердив намір надати томос для автокефалії української церкви, зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета і митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія

Створення єдиної помісної церкви в Україні має відбутися після об'єднання українських православних церков.

16 жовтня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що Петро Порошенко ініціює передачу Андріївської церкви у постійне користування Вселенському патріарху.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування