Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

УПЦ КП дозволила називати Філарета митрополитом

Субота, 20 жовтня 2018, 14:04
УПЦ КП дозволила називати Філарета митрополитом

Синод УПЦ Київського патріархату затвердив повну та скорочену форму титулу свого предстоятеля.

Відповідне рішення було прийнято у суботу на засіданні синоду під головуванням патріарха Філарета, повідомляє сайт церкви.

"У зв’язку зі змінами, які відбуваються в Українській православній церкві, беручи до уваги історичну традицію, практику помісних православних церков та інші істотні обставини, запровадити для предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату повну і скорочені форми титулу", - йдеться в ухвалі синоду.

Повний титул має наступну форму: "Святійший і Блаженнійший (ім’я), Архієпископ і Митрополит Києва – Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархімандрит".

Скорочений титул має наступну форму: "Святійший (ім’я), Патріарх Київський і всієї Руси-України".

У відносинах з іншими помісними православними церквами допустимою формою є "Блаженнійший Архієпископ (ім’я), Митрополит Київський і всієї Руси-України" та похідні від нього.

Синод також вирішив "закликати всіх вірних Київського патріархату і усіх віруючих продовжити підносити молитви за Вселенського патріарха Варфоломія, за президента України Петра Порошенка і Верховну Раду України, за всіх, хто працює для досягнення єдності Українського православ’я і проголошення Томосу про автокефалію УПЦ".

Також УПЦ КП висловила вдячність Вселенському патріарху за рішення від 11 жовтня, які "усувають ряд канонічних аномалій та відкривають шлях до утворення в Україні єдиної помісної автокефальної Української православної церкви".

Патріарху Варфоломію та синоду Константинопольської церкви направлено подячний лист синоду УПЦ КП.

Слід зазначити, що в листі до Вселенського патріарха Філарет підписався як "архієпископ, митрополит Київський і всієї Руси-України, співбрат і співслужитель Вашої Всесвятості".

"Київський патріархат з радістю сприймає усунення наслідків, до яких привела анексія Московським патріархатом Київської митрополії, здійснена у 1686 р. всупереч канонічним правилам", - йдеться в ухвалі засідання синоду.

Київський патріархат також закликає ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів Московського патріархату в Україні з участю представників Вселенського патріархату та із залученням представників Української держави приступити до підготовки Надзвичайного Об’єднавчого Собору, де має бути обрано предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ.

"Київський патріархат повністю та беззаперечно поділяє звернення Вселенського патріархату до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христові", - йдеться також у тексті.

Синод УПЦ КП також висловив жаль з приводу "безпідставних рішень синоду Російської православної церкви" від 15 жовтня 2018 р. щодо "припинення спілкування" з Вселенським патріархатом та закликав переглянути їх.

В УПЦ КП також заявили, що не мають перешкод для євхаристійного та молитовного спілкування з єпископатом, духовенством і вірними автокефальної помісної Російської православної церкви.

"Поминання предстоятелем УПЦ Київського патріархату за Божественною літургією імені Московського патріарха серед імен предстоятелів помісних православних церков буде можливим після визнання Російською православною церквою синодальних рішень Вселенського патріархату від 9-11 жовтня 2018 р", - йдеться в ухвалі синоду.

11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській православній церкві.

Також синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь на дії Константинополя щодо України.

15 жовтня синод Російської православної церкви визнав неможливим її подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

Синод Російської православної церкви за кордоном, який базується в Нью-Йорку, також заявив про припинення "євхаристичного" спілкування зі Вселенським патріархатом.

Водночас архієпископія православних російських церков у Західній Європі (екзархат Вселенського патріархату) заявила, що Константинополь не припиняв спілкування з Московським патріархатом.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування