Волкер розповів, як Кремль затягує питання миротворців на Донбасі

Неділя, 7 жовтня 2018, 23:22

Російська сторона все ще не направила своїх нових пропозицій щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер в інтерв'ю "Громадське ТБ Донбаса".

За словами Волкера, він розраховує на нову зустріч з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, проте зустрічі заважає відсутність нових пропозицій Кремля щодо миротворців. 

"Ми ведемо переписку з Сурковим про зміст цієї зустрічі. Ми внесли пропозицію про розміщення миротворчої місії ООН, яка б забезпечила безпеку на окупованій території та створила умови для того, щоб Мінські угоди були врешті-решт реалізовані. Йдеться про місцеві вибори, амністію і т.і.", - зазначив спецпредставник Держдепу.

Волкер повідомив, що російська сторона і Сурков "заперечили проти нашої пропозиції і я попросив його надіслати нам їх пропозиції і все-таки зустрітися, щоб обговорити, наскільки вони будуть продуктивними".

"Якщо ми зустрінемося, це буде дуже результативна дискусія. Але ми все ще ведемо переговори і поки не домовилися про нову зустріч", - зазначив він.

"Росіяни не згодні з тими пропозиціями, які ми внесли, але самі поки не запропонували жодних варіантів", - додав Волкер.

Україна наполягає на миротворцях на усій захопленій території Донбасу, в тому числі – на кордоні з Росією. Також Київ проти того, щоб росіяни входили у миротворчу місію ООН, якщо її спрямують на схід України.

Передбачається, що для того, аби зупинити війну на Донбасі, потрібен контингент у 20 тисяч військовослужбовців з країн, які не є членами НАТО, і 4 тисяч поліцейських.

Росія перехопила ініціативу України щодо миротворців на Донбасі і запропонувала свій варіант, який передбачає наявність місії лише на лінії розведення сторін для охорони місії ОБСЄ.

В рамках 73-й сесії Генасамблеї ООН Порошенко закликав ООН ввести миротворчу місію на Донбас і заявив, що розгортання миротворчої операції "може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу". 

Також Порошенко назвав "замилюванням очей" пропозицію президента РФ Володимира Путіна про розміщення миротворців на Донбасі.

За його словами, в той час, як Україна пропонує створити на Донбасі справжню миротворчу місію ООН, що передбачає розташування міжнародних контингентів по всій зоні ведення бойових дій, Путін хоче обмежитися супроводом міжнародних спостерігачів.

У свою чергу в Кремлі заявили, що компромісу з питання миротворчої місії ООН на Донбасі немає.

"Новости Донбасса"