Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Порошенко закликав ООН ввести миротворчу місію на Донбас

Середа, 26 вересня 2018, 01:52
Порошенко закликав ООН ввести миротворчу місію на Донбас

Президент України Петро Порошенко заявив, що розгортання миротворчої операції з мандатом ООН на Донбасі "може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу".

Про це він сказав у виступі під час Заходу високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках участі у 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, передає прес-служба президента.

"Очевидно, що у 21 столітті світ не став безпечнішим місцем. Ми продовжуємо бути свідками війн та агресії, навіть на Європейському континенті.

Поки ми тут дискутуємо, зовнішня військова агресія проти України триває, грубо порушуючи Статут ООН та резолюції Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки Організації", - сказав Порошенко.

"Тимчасова окупація частин української території продовжує завдавати страждань українському народу та підривати регіональний і міжнародний мир та безпеку", - підкреслив він.

Глава держави повідомив, що, за найбільш обережними оцінками ООН, кількість жертв конфлікту сягнула близько 35 тисяч, включаючи більше 10 тисяч загиблих та близько 25 тисяч поранених. Кількість внутрішньо переміщених осіб перевищила 1,5 мільйона.

"Це може виглядати як чергові дані сухої статистики, якою ця Організація переповнена. Водночас для мене особисто та всіх українців це глибокі шрами на серці", - сказав український президент.

"Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу.

Ми вважаємо, що не існує кращого способу як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН", - наголосив Порошенко.

За його словами, це могло б змусити РФ добросовісно виконувати Мінські домовленості.

Водночас він підкреслив, що Росія виступає проти миротворців.

"Причиною цього, серед іншого, є те, що Кремль боїться. Він боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території.

"Хіба не повинна ООН надати сміливу відповідь цьому виклику?", - наголосив президент.

Також він нагадав, що звернення України щодо розгортання операції з підтримання миру ООН на окупованій території Донбасу, досі не було задоволено.

"Ми розглядаємо це як випробування здатності нашої Організації вирішувати складні конфліктні ситуації. Тест, який ООН має пройти", - додав глава держави.

Порошенко також наголосив на необхідності реформування ООН для підвищення ефективності миротворчої діяльності.

"Нова якість миротворчості повинна відповідати світовим очікуванням та сподіванням.

Ініціатива Генерального секретаря ООН щодо зміцнення взаємодії між усіма учасниками, залученими до миротворчої діяльності - це саме те, чого вимагає наша Організація з метою забезпечення більшої ефективності та більшої надійності цього важливого інструменту", - заявив він.

Президент України висловив сподівання, що Декларація, схвалена у вівторок багатьма державами, включаючи Україну як активного контрибутора в операції з підтримання миру, посилить ці колективні зусилля.

"Дуже важливо, щоб реформа призвела до покращення здатності ООН виконувати свої першочергові завдання", - підкреслив президент.

Раніше Порошенко назвав "замилюванням очей" пропозицію російського лідера Володимира Путіна щодо розташування миротворців на Донбасі.

За його словами, в той час, коли Україна пропонує створити на Донбасі справжню миротворчу місію ООН, яка б передбачала розташування міжнародних контингентів по всій зоні ведення бойових дій, Путін хоче обмежитися супроводом міжнародних спостерігачів.

Як повідомлялося, 17 березня Порошенко висловив сподівання, що новий уряд Ангели Меркель сприятиме у питанні введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Росія перехопила ініціативу України щодо миротворців на Донбасі і запропонувала свій варіант, який передбачає наявність місії лише на лінії розведення сторін для охорони місії ОБСЄ.

Україна ж наполягає на миротворцях на усій захопленій території, в тому числі – на кордоні з Росією. Також Київ проти того, щоб росіяни входили у миротворчу місію ООН, якщо її спрямують на схід України.

Передбачається, що для того, аби зупинити війну на Донбасі, потрібен контингент у 20 тисяч військовослужбовців з країн, які не є членами НАТО, і 4 тисяч поліцейських.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...