Арештована у США "шпигунка" Бутіна здала російського куратора – ЗМІ

Четвер, 13 грудня 2018, 13:19
Арештована у США шпигунка Бутіна здала російського куратора – ЗМІ

Росіянка Марія Бутіна, звинувачена в США у шпигунстві на користь Кремля, назвала свого російського куратора та готується визнати провину.

Про це пише CNN із посиланням на співрозмовника, обізнаного у справі.

Зазначається, що Бутіна розповіла правоохоронцям про американця, з яким вона вступила в змову, щоб проникнути в політичні кола США, і російського чиновника, який керував її діями.

За даними видання, цим росіянином ймовірно є колишній високопосадовець Олександр Торшин. Він обіймав кілька керівних посад у російському уряді і нещодавно пішов з посади заступника голови Центрального банку РФ.

Також Бутіна надає слідству інформацію про свого американського бойфренда, представника Республіканської партії Пола Еріксона. Він нібито допоміг їй проникнути в консервативні політичні кола та виявити впливових людей.

Ім’я Еріксона 15 разів згадується у документах про визнання провини Бутіної. Чоловіку не пред'явили ніяких звинувачень, але він знаходиться під пильною увагою правоохоронців.

У четвер вранці Бутіна має визнати провину у змові під час засідання у Федеральному суді округу Колумбія.

Журналісти припускають, що слідчі мають допитати її про російських соратників, зокрема, про Торшина та неназваного мільярдера-олігарха, який фінансував деякі з проектів Бутіної і повідомив про зв'язки з російською розвідкою.

Згідно з умовами угоди про визнання провини, Бутіну, ймовірно, депортують після того, як її співпраця закінчиться, і вона буде звільнена з-під варти.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Бутіна, скоріше за все, готова визнати свою провину.

ЇЇ затримали 15 липня у Вашингтоні за підозрою у шпигунстві на користь Росії.

Росіянці висунули ще одне звинувачення в тому, що вона намагалася налагодити зв'язки з "американською організацією, яка бореться за посилення прав на володіння зброєю… з метою просування інтересів Російської Федерації".

У 2014 році Бутіна агітувала мешканців українського Донбасу за створення т.зв. "Новоросії".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування