Поліція викрила масштабну схему вербування українців – Князєв

П'ятниця, 14 грудня 2018, 13:55

Поліцейські затримали учасників транснаціональної групи, які вербували українців для перевезення нелегалів, в результаті чого більше 250 таких "рекрутів" опинилися в тюрмах.

Про це повідомив голова Національної поліції Сергій Князєв 14 грудня, інформує прес-служба Нацполіції.

За його словами, міжнародний канал торгівлі людьми функціонував 3 роки.

"Основним завданням зловмисників було вербування українців для найму на роботу для перевезення нелегалів із Північної Африки в Європу. Моряки не розуміли того, що вони вчиняють злочин. У результаті, більше 250 громадян України наразі перебувають у в‘язницях Греції та Італії за контрабанду мігрантів", – наголосив Князєв.

Поліцейські встановили схему діяльності організованої злочинної групи: зловмисники пропонували українцям від 2 до 4 тисяч доларів США за роботу у складі екіпажів турецьких суден, навчаючи їх управляти цими плавзасобами.

 

В подальшому завербовані українці переправляли на цих плавзасобах до Греції та Італії нелегальних мігрантів. 

За даними поліції, до складу цієї злочинної групи входило більше 30 спільників (жителі Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Донецької та Херсонської областей). Також під підозрою – громадяни Туреччини та Російської Федерації.

П’ятеро з них уже затримані в порядку статті 208 КПК України. Їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. 

Ще одному спільнику, мешканцю Маріуполя, який зараз перебуває на території Туреччини, підозру оголошено заочно.

За місцем проживання затриманих правоохоронці провели санкціоновані обшуки та вилучили мобільні термінали, сім-картки, оргтехніку, гроші, чорнові записи, сканкопії авіаквитків та паспортів завербованих українців, які підтверджують злочинну діяльність фігурантів.

Наразі тривають слідчі дії з метою ідентифікації інших учасників злочинної групи.

У жовтні Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України озвучував статистику, що у в'язницях за кордоном перебувають більше 290 українських моряків.

У жовтні також в Середземному морі затримали українську яхту з 57 мігрантами.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування