Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конкурент Епіфанія розповів, як Порошенко вмовляв його зняти кандидатуру

Вівторок, 18 грудня 2018, 12:37
Конкурент Епіфанія розповів, як Порошенко вмовляв його зняти кандидатуру

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл розповів, що зняв свою кандидатуру на виборах предстоятеля нової православної української церкви, бо його шантажували.

Про це він розповів у вівторок, 18 грудня, під час прес-конференції, передає луцьке видання  "Перший канал соціальних новин".

Раніше "Українська правда" повідомляла, що митрополит Михаїл відмовився висуватитися на пост предстоятеля після розмови з президентом Петром Порошенком.

Владика розповів, що під час собору декілька разів зустрічався з президентом Петром Порошенком і патріархом Філаретом.

"Це була просто розмова про майбутнє церкви України. Позиція президента була – давайте домовлятись, тому що для України це вирішальний момент", - пояснив духівник.

"Я зважив на те, що чекає нас у майбутньому, а це розділення, кілька православних церков, звинувачення Константинопольського патріарха в тому, що даремно з нами зв’язався, звинувачення росіян в тому, що ми тут не можемо розібратись. І я вирішив зняти свою кандидатуру на користь єдиної української церкви", - розповів Михаїл.

При цьому він зазначив, що перед цим у цього були "гарячі дискусії" з Філаретом.

За словами Михаїла, Філарет наполягав на тому, що представники УПЦ КП не можуть піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Єпіфанія, можуть програти у виборі предстоятеля нової церкви.

"Мовляв, є інший кандидат, який виграє. Через це Філарет сказав, що в такому випадку він не буде розпускати Київський патріархат і брати участь у соборі", - пригадав митрополит Михаїл.

"Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру", - сказав Михаїл.

Також він зазначив, що хоч і погодився зняти свою кандидатуру на користь Епіфанія, але досі хоче бути  предстоятелем Православної церкви України.

"Від бажання стати предстоятелем я не відмовляюсь. У мене є свої бачення щодо того, якою повинна бути церква", - заявив священнослужитель.

Він запевнив, що вибори нового предстоятеля можуть відбутись у будь-який момент.

"Вибори можуть бути хоч завтра. Причин цьому декілька – смерть предстоятеля, відмова його від посади. Те, що він молодого віку – не гарантія того, що надовго залишиться на посаді", - зауважив митрополит.

Раніше офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання Митрополита Епіфанія предстоятелем новоствореної Православної церкви України.

У новині Ватикану йдеться про те, що 39-річного митрополита Епіфанія обрали головою Української православної Церкви.

"Він прийняв на себе титул Митрополита Київського і всієї України", - йдеться в новині католицького порталу.

Як повідомлялося, у суботу об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

Офіційною назвою новоутвореної автокефальної православної церкви є Православна церква України.

Вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на вручення томосу до Стамбула 6 січня.

Читайте також:

Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з'явилася автокефальна Церква

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування