Екс-СБУшник намагався підірвати залізницю на Харківщині

Вівторок, 18 грудня 2018, 14:16

Представник департаменту контррозвідки Служби безпеки України Володимир Настюк заявив, що колишній співробітник спецслужби, а нині один з бойовиків на Донбасі, намагався влаштувати диверсію на залізниці в Харківській області.

Про це він розповів на брифінгу у вівторок в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Проведена спецоперація - вдалося запобігти вчиненню диверсійного акту на одному з об'єктів транспортної інфраструктури Харківської області. Злочин готувався представником "ЛНР", - сказав він

За його словами, 17 грудня виконавець цього злочину - громадянин України - заклав вибуховий пристрій під однією з ділянок залізничного полотна в Харківській області і попрямував на окуповану територію Луганської області, де повинен був активувати вибуховий пристрій.

 
фото СБУ

Настюк зазначив, що вибухівка заздалегідь була замінена на муляж співробітниками української контррозвідки, тому вибуху не сталося.

Представник контррозвідки розповів, що організатор цього злочину - уродженець Саратовської області РФ, співробітник "контррозвідки ЛНР", колишній співробітник УСБУ в Луганській області - Єгор Дубровкін

Зазначається, що за завданням так званого "МДБ ЛНР" він також збирав і передавав інформацію про переміщення підрозділів Збройних сил України у регіоні.

"Потім його залучили до виконання більш складних завдань, зокрема диверсійного характеру", ‒ підкреслив  Настюк. 

За його словами, для вчинення диверсії замовник обрав дренажний міст під залізничним полотном в районі транспортного вузла, що з’єднує Харківську область з районом Операції об’єднаних сил.

"Диверсійний акт мав призвести до його руйнування та тривалого виведення з ладу однієї з основних залізничних артерій, якою забезпечується логістика для потреб Збройних Сил України в районі проведення ООС", - повідомив Настюк.

Він додав, що залізнична гілка також активно використовується для пасажирських перевезень. Нею, зокрема, курсують потяги сполученням "Київ-Лисичанськ", "Хмельницький-Лисичанськ", "Дніпро-Лисичанськ", "Ужгород-Лисичанськ" та ін., а також майже десять приміських маршрутів.

"Самі колії розташовані у безпосередній близькості від населеного пункту", ‒ наголосив представник Департаменту контррозвідки СБУ.

Повідомляється, що наразі колишній співробітник СБУ Дубровкін перебуває у розшуку  за скоєння злочинів передбачених ч. 1. ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч. 1. ст. 408 (дезертирство) КК України.

"Співробітники СБ України задокументували, що саме Дубровкін організував та замовив здійснення диверсії. З показів виконавця за цю "роботу" йому була обіцяна матеріальна винагорода. 

Наразі затриманому виконавцю диверсії оголошено підозру про скоєння злочину передбаченого ст. 113 Кримінального кодексу України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування