Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд змушує САП поновити закриту справу нардепа Дзензерського

Четвер, 20 грудня 2018, 08:22

Київський апеляційний суд скасував постанову САП про закриття справи щодо брехні в декларації народного депутата від "Народного фронту" Дениса Дзензерського.

19 грудня суд скасував ухвалу суду першої інстанції та постанову прокурора САП Валентина Мусіяки про закриття кримінального провадження за фактом декларування Дзензерським недостовірної інформації, інформує Центр протидії корупції (ЦПК).

 
ЦПК

Рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оскаржували заявники – представники АТ "ВТБ банк".

Наслідком рішення Київського апеляційного суду є поновлення розслідування справи.

За таких обставин керівник САП Назар Холодницький має призначити нових прокурорів у справі Дзензерського.

Адвокати скаржників зуміли переконати суд в тому, що ця справа була закрита незаконно та передчасно, адже прокурор САП різко змінив свою позицію і замість підготувати проект підозри додав до справи незрозумілі висновки науковців.

До слова, навіть Національне агентство запобігання корупції провело перевірку декларацій нардепа за 2015 та 2016 роки та підтвердило порушення.

У липні цього року прокурор САП Мусіяка закрив кримінальне провадження за фактом внесення заздалегідь недостовірних відомостей до декларації Дзензерським.

У липні 2017 року САП зверталася до uенерального прокурора з проектом подання до Верховної Ради для зняття недоторканності з нардепа. Однак подання повернули на доопрацювання.

За інформацією НАБУ, детективи усунули недоліки, проте прокурор вирішив закрити справу. Своє рішення він обґрунтував суперечливими роз’ясненнями науковців, що відповідні фінансові зобов’язання нібито не можуть виникати на підставі судових рішень.  

"Така позиція прокурора САП викликала здивування, оскільки жоден науковець чи наукова установа не можуть тлумачити положення законів України. Таке право має виключно Конституційний Суд", – прокоментував юрист ЦПК Андрій Савін, який був на судовому засіданні.

"Ні прокурор, ні детектив не можуть брати за основу будь-які роз’яснення чи висновки науковців з правових питань для прийняття процесуальних рішень у кримінальному провадженні", – додав він.

Денис Дзензерський не задекларував за 2015 та 2016 роки відомості про наявність фінансових зобов’язань у загальній сумі понад 4 млрд грн. Це – кошти, які стягуються з нього на підставі судових рішень, що набрали законної сили.

Компанії ПАТ "Веста-Дніпро", ПАТ "Веста індастріал", ТОВ "Рекуперація свинцю" та ТОВ "Технокомплект", які входять до групи "Веста" не повернули кредити низки банків. Поручителем у цих кредитах був особисто нардеп Дзензерский.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...