Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін дозволив ПВК продавлювати інтереси де завгодно і відбілив "кухаря"

Четвер, 20 грудня 2018, 15:04

Російський президент Володимир Путін дав зрозуміти, що ресторатор Євген Пригожин, якого пов'язують із приватною військовою кампанією "Вагнер", не є його кухарем.

При цьому він заявив, що російські приватні військові кампанії можуть захищати інтереси російського бізнесу де завгодно.

На підсумковій прес-конференції президента РФ запитали про загибель у Центральноафриканській республіці журналістів Олександра Расторгуєва, Орхана Джемаля й Кирила Радченка та можливу причетність до цього приватної військової кампанії "Вагнер".

Журналіст поцікавився: "Наскільки це взагалі правильно, що бізнесмен, якого називають вашим кухарем, Євген Пригожин, як вважається, керує ПВК "Вагнер". І в цілому що ви думаєте про діяльність приватних військових компаній,... які діють у Сирії, на Донбасі та в інших країнах".

Путін відповів: "Усі мої кухарі – співробітники Федеральної служби охорони. Вони люди військові, в різних званнях перебувають. Інших кухарів у мене немає... Якщо хтось хоче приклеїти якісь ярлики – це їхня справа, така ось політична метушня у нас відбувається".

"Є навіть таке поняття "безпечне харчування". Ми нікому це харчування, крім як співробітникам ФСО, не передаємо", – додав він.

"З приводу "Вагнера" і того, що люди роблять, – усі повинні залишатися в рамках закону. Ми можемо заборонити приватну охоронну діяльність – але варто це зробити, я думаю, що і до вас прийдуть із великою кількістю петицій, вимагаючи захистити цей ринок праці. У нас там працює ледь не мільйон осіб", – заявив Путін.

За його словами, "якщо група "Вагнер" щось порушує – тоді Генеральна прокуратура повинна дати правову оцінку".

"З приводу присутності їх за кордоном – якщо вони не порушують російські закони, вони в праві працювати, продавлювати свої бізнес-інтереси у будь-якій точці планети", – заявив Путін.

З приводу загибелі трьох журналістів він також сказав, що вони "приїхали в Африку без жодного повідомлення місцевій владі" і "не як журналісти, а як туристи".

"За наявними даними на сьогодні, замах вчинили якісь місцеві угруповання. Там йде розслідування, достовірних даних поки немає", – заявив російський президент

При цьому Путін не згаяв нагоди сказати, що на Донбасі теж гинуть російські журналісти.

Євген Пригожин 1961 року народження – російський бізнесмен, ресторатор, власник кейтерингового бізнесу. Влітку 2016 року російські ЗМІ пов'язували Євгена Пригожина з керівником "Групи Вагнера" Дмитром Уткіним.

Були дані про те, що в 2014-2015-му роках ПВК "Вагнер" брала участь у боях на сході України, а з осені 2015-го – в Сирії. Влітку 2017 року США включили цю групу до санкційного списку.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування