Київ подав у Суд ООН аргументи з приводу юрисдикції у справі проти РФ

Понеділок, 14 січня 2019, 16:20

Україна передала до Міжнародного Суду ООН свої письмові зауваження та позицію у відповідь на заперечення Росії щодо відсутності в Суду ООН юрисдикції розглядати міждержавний спір щодо застосування та тлумачення двох міжнародних конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Про це МЗС України повідомило у заяві, опублікованій на сайті відомства 14 січня, пише "Європейська правда".

В міністерстві нагадали, що у позові до Суду ООН Україна вимагає від РФ відшкодувати збитки за триваючі і систематичні порушення обох конвенцій.

У червні 2018 року Україна подала Меморандум на підтримку своїх вимог із широким переліком задокументованих доказів серйозних порушень Росією цих конвенцій.

Україна заявляє, що дотрималась усіх необхідних вимог досудового врегулювання спору, що надає Міжнародному суду ООН юрисдикцію розглядати спір з РФ щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Україна також доводить, що більшість заперечень РФ є неприйнятними на попередньому етапі розгляду справи, оскільки вони можуть розглядатись під час заслуховування справи по суті.

Україна вказує, що питання стосовно тлумачення конвенцій мають вирішуватись на етапі розгляду справи по суті.

Україна ініціювала позов проти Російської Федерації в січні 2017 року. В квітні 2017 року Міжнародний суд ООН прийняв рішення про застосування тимчасових заходів, наказуючи Росії утримуватись від збереження або застосування нових обмежень на права кримськотатарської спільноти зберігати свої представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу, забезпечити доступ до освіти українською мовою, та не загострювати спір.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News