У Меркель прокоментували листи посла США компаніям, які беруть участь в проекті "Північний потік -2"

Понеділок, 14 січня 2019, 23:59
У Меркель прокоментували листи посла США компаніям, які беруть участь в проекті Північний потік -2

Голова Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауер розкритикувала попередження США про санкції щодо німецьких компаній, які беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік - 2"

Про це пише DW.

Лідер партії канцлера ФРН Ангели Меркель вказала, що "подібні погрози" американський дипломат Річард Греннел висловлює не вперше.

"Слід сказати, що така форма дипломатичного звернення незвична, але вона не є новою. Подібне ми вже бачили під час його вступу на посаду. Німецький бізнес вже дав на це однозначну відповідь", - заявила Крамп-Карренбауер в інтерв'ю DW.

Нагадуємо:

  • Посол США в Німеччині Річард Гренелл розіслав німецьким фірмам, які беруть участь в реалізації проекту "Північний потік - 2" листи з попередженнями про те, що "фірми, що беруть участь в російському секторі експорту енергії, займаються тим, що пов'язано зі значним ризиком санкцій".
  • Німецький хімічний гігант BASF і енергетичний концерн Uniper, які є партнерами російського газового монополіста в будівництві газопроводу "Північний потік-2", сприйняли листи як погрозу.
  • МЗС Німеччини розкритикував дії Річарда Гренелла, вказавши, що вони суперечать дипломатичним звичаям.
  • Зі свого боку представник Гренелл заявив, що лист посла слід сприймати не як погрозу, а як "ясне послання американської політики".
  • Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас раніше відреагував на погрози США, заявивши, що "питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не в США".
  • Німеччина наполягає, що її вихід з проекту не призведе до його зупинки, але послабить здатність Берліна наполягати на продовженні транзиту газу через Україну. Німецьке керівництво називає проект чисто економічним.
  • У посольстві США відповіли, що Європейський парламент у грудні прийняв резолюцію, що закликає до скасування "Північного потоку-2".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування