Клімкін: Росіяни мають попереджати про візит, і ніякого подвійного громадянства з РФ

П'ятниця, 18 січня 2019, 12:35

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що візовий режим із Росією можливий лише з запровадженням біометрики.

"Фундаментальна позиція нашого міністерства і моя особиста: звичайний візовий режим із Російською Федерацією – так, щоб просто штампики ставити в паспорти, – він із країною-агресором не буде працювати", – сказав він на прес-конференції у Києві.

"Тому якщо приймати рішення про візовий режим із Російською Федерацією – це має бути тільки біометричний візовий режим. Наша позиція, що ми маємо зробити крок до цього: системно почати знімати біометричні дані. Зараз це не тільки росіяни, але, зокрема, це на них сфокусовано", – додав Клімкін.

"Я вважаю, що ми маємо зробити наступний крок – і зараз над цим працюють в плані підготовки і відповідного програмного забезпечення, що росіяни, їдучи в Україну, мають попереджати про свої поїздки. Тут є ще деякі нюанси, і правові, і технічні – але це має бути запроваджено", – наголосив міністр.

Клімкін зазначив: "У нас не зростає кількість тих, хто виїжджає в Росію, і росіян, які в'їжджають, але й не спадає. Я вважаю, що це погано".

"Тільки біометричний режим з РФ буде ефективним і дозволить нам ефективно контролювати, хто і як в'їжджає з території Росії. Нам для цього потрібно політичне рішення, воно має обговорюватися. Ми до цього готуємося" – сказав він.  

За словами голови МЗС, будуть потрібні додаткові зусилля й ресурси для цього:

"Щоб впоратися з біометричним візовим режимом (потоком охочих – ред.) нам потрібно додатково близько 70 консулів на початку, потім ми, звісно, зменшимо цю кількість… Але я вважаю, що до цього потрібно рухатися".

"З Росією маємо розуміти: хто в'їжджає, як в'їжджає. Потрібно, щоб у всіх були паспорти (біометричні). Без цього ефективний контроль не можливий", – наголосив він

Крім того, Клімкін сказав, що буде й далі надавати поштовх у питанні подвійного громадянства, яке потрібне Україні.  

"Ми представили своє попереднє бачення… Я сказав, що ніякого подвійного громадянства для тих, хто з російськими паспортами, на сьогодні, поки є агресія, не може бути", – сказав він.

Клімкін уточнив, що потрібно сформулювати критерії, – зокрема, є проблема кримських татар, які живуть у Туреччині, виїхавши з Криму.

"Це (подвійне громадянство – ред.) нам дозволило б вирішити декілька дуже важливих проблем. Але потрібна відверта і дуже щира дискусія", – зазначив він.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування