Вибори: Через порушення агітації вже є кримінальне провадження і 30 адмінпротоколів

Субота, 19 січня 2019, 08:53
Вибори: Через порушення агітації вже є кримінальне провадження і 30 адмінпротоколів

МВС та Національна поліція отримали 91 звернення від громадських організацій та громадян щодо порушень під час проведення передвиборної агітації.

Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков. 

"З початку кампанії - 31 грудня 2018 року - МВС та Національна поліція отримали 91 звернення від громадських організацій та громадян щодо порушень під час проведення передвиборної агітації", - зазначив він. 

Зокрема, за двома епізодами розпочато кримінальне провадження за ст. 296 КК  "Хуліганство".

Щодо порушень, передбачених ст. 212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) – оформлено 29 адміністративних протоколів, щодо порушень, передбачених ст. 212-14 КУпАП (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) – оформлено 1 адміністративний протокол.

"Щодо 51-го матеріалу проводиться перевірка. Щодо 8 звернень інформація не підтвердилася і вони залишені без реагування", - повідомив Аваков. 

Він додав, що внутрішній моніторинг Нацполіції "фіксує факти щодо можливого порушення виборчого законодавства і виносяться рішення про реагування".

"На цей момент порушення зафіксовано у Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Київській областях та місті Києві на користь зареєстрованих кандидатів у президенти: Сергія  Капліна, Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка, Євгена Мураєва, Андрія Садового та Ігоря Шевченка", - повідомив глава МВС. 

Він закликав кандидатів та керівників виборчих штабів "усунути порушення закону та ввести агітаційні процеси у законне русло".

"Навіть якщо це стосується незначних порушень. ... Допускаю, що у низці випадків, порушення не були навмисними й зареєстровані кандидати не мали до них відношення та/або не надали значення незначним порушенням, або не знали про дії своїх штабів. І все ж це не звільняє кандидатів від відповідальності", - зазначив Аваков. 

Читайте також: 

Вибори президента України 2019: цифри, дати і кандидати

Нагадаємо,

  • Раніше глава МВС заявив, що більшість кандидатів у президенти України виготовляють і поширюють агітаційну продукцію незаконно.
  • За словами Авакова, те ж стосується політиків, які публічно заявили про свою участь у президентстких виборах, але ще не зареєструвались у ЦВК: йдеться про Юрія Бойка, Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Іллю Киву та Олександра Вілкула. 
  • Станом на 18 січня, у ЦВК зареєстровано 10 кандидатів у президенти: Анатолій Гриценко, Сергій Каплін, Віталій Купрій, Євген Мураєв, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Ігор Шевченко, Геннадій Балашов та Ольга Богомолець.
  • Реєстрація кандидатів триватиме до 8 лютого. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування