ФСБ обшукує будинки "учасників українського батальйону" в Криму

Середа, 23 січня 2019, 08:27

В окупованому Росією Криму співробітники Федеральної служби безпеки РФ проводять обшуки у двох кримчан, які нібито є  "учасниками незаконного українського батальйону імені Номана Челебіджихана".

Про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на дані прес-служби відомства на анексованому півострові.

"Відносно двох жителів республіки Крим проводяться слідчі дії та оперативно-розшукові заходи за місцем їх реєстрації та проживання", - йдеться в повідомленні.

За версією ФСБ, зазначені особи є учасниками "збройного формування батальйон ім. Н. Челебіджихана, який діє в прикордонних районах Херсонської  області України".

Повідомляється, що проти них порушено кримінальні справи за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 208 Кримінального кодексу Росії (Організація незаконного збройного формування або участь у ньому).

За даними видання Крим.Реалії обшуки проходять з шостої ранку в окупованому Сімферополі в мікрорайоні компактного проживання кримських татар Фонтани.

"Кримська солідарність" згодом повідомила, що співробітники ФСБ обшукали батьків представниці громадського формування "Аскер" Евеліни Аріфової, а також активісти повідомили про другий обшук у Червоногвардійському районі.

Проти Евеліни Аріфової порушено кримінальну справу. За інформацією батьків, їх дочка зараз перебуває на вільній території України.

Обшук почався о 6:00 і закінчився о 8:30 ранку.

Співробітники ФСБ приїхали на двох машинах марки "ГАЗель", "УАЗ Патріот" і легковій машині марки "Kia". Усі машини, крім однієї, були без номерних знаків.

Під час обшуку було вилучено планшет. Після обшуку співробітники ФСБ вручили батькам Евеліни повістку на п'ятницю, 25 січня.

Сама Евеліна Аріфова в коментарі "Крим. Реалії" пов'язала обшук із її громадянською позицією і наголосила, що її батьки не мають стосунку до її діяльності.

"Як стало відомо зі ЗМІ, вони вручили повістку, що мене звинувачують у кримінальному злочині, що я учасник незаконного збройного формування. Насправді я беру участь в цивільному формуванні й ніякого відношення до зброї не маю", – сказала вона.

"Я – громадянка України і відстоюю свою країну. Мої батьки ніякого відношення до цього не мають. ФСБ намагається залякати і витіснити кримських татар із Криму", – підкреслила Аріфова.

Вона уточнила, що виїхала з анексованого Криму на материкову частину України після 2014 року і зв’язку з батьками не підтримує.

Нагадаємо:

  • Після анексії в Криму фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".

УП, оновлено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування