Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київський "Будинок актора" б’є на сполох: під шум реставрації відберуть

Середа, 23 січня 2019, 15:16

Дирекція та колектив київського "Будинку актора" заявляє, що з квітня 2019 року його творча історія може припинитися, а під виглядом реставрації призначення будівлі змінять.  

Про це йдеться у петиції №8429 на сайті електронних петицій Київської міськради, зареєстрованій ще 22 листопада 2018 року.

28 січня о 12:00 активісти планують провести мітинг під Київською міською держадміністрацією на захист "Будинку актора" як культурного осередку.

"Підступно прикриваючись, на перший погляд, доброю справою реставрації колишньої Караїмської кенаси, де нині працює "Будинок актора", київська влада розпочинає на цьому місці будівництво комерційного об’єкту начебто культурного спрямування", – йдеться у петиції від імені колективу "Будинку актора".

Її автори переконані, що ця будівля є історичним надбанням української культури і має діяти далі як творча одиниця "у структурі майбутнього новозбудованого концертно-виставкового закладу".

Будинок актора, колишня караїмська кенаса
Будинок актора, колишня караїмська кенаса
ілюстративне фото

Нині в старовинній та ошатній будівлі "Будинку актора" на вулиці Ярославів Вал, 7, показує свої вистави "Класичний художній альтернативний театр" (КХАТ), виступають різні музиканти й творчі колективи.

Однак із квітня там планують розпочати ремонтно-реставраційні роботи. Надати митцям інше приміщення на час реставрації будівлі абр гарантії щодо повернення колективу театру до цього приміщення після реставрації влада не може.

Будівля перебуває на балансі департаменту культури КМДА.

Актори КХАТу кажуть: "Грошей на ремонт немає. Гроші знайшли лише на те, щоб зробити проект ремонту, а на сам ремонт немає"

Директор "Будинку актора" Вікторія Московенко розповідала "Народному контролю Києва",  що вже 10 років київські чиновники намагаються "вижити" митців.

"У серпні (2018 року) ми отримали два листи. Один від департаменту культури, інший від департаменту комунального майна про те, що у "Будинку актора" закінчується 3-річний термін оренди на цю будівлю. Хоча ми тут знаходимося 37 років", – заявила вона.

"На наших очах храм перетворюється на кабак", – додала Московенко.

Колектив "Будинку актора" може користуватися будівлею до 19 квітня.

Актриса й художній керівник театру КХАТ Катаріна Сінчілло стверджує: "Богдан Струтинський, користуючись тим, що став головою Національної спілки театральних діячів, хоче забрати це приміщення, як Центр Козловського на Хрещатику. Реставрація – це лише привід".

"Українська правда" скерувала запит у КМДА щодо долі "Будинку актора".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування