Російська "ПВК Вагнера" розганяє протести у Судані - СБУ

П'ятниця, 25 січня 2019, 12:39

Голова  Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що наявні в української спецслужби матеріали свідчать, що у Судані з грудня 2017 року перебуває збройний контингент так званої "ПВК Вагнера", у постійному складі якої не менше трьохсот осіб.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що більшість з найманців до цього брала участь у бойових діях на території України.

"Відповідно до російських нормативно-правових актів співробітники "ПВК Вагнера" "виконують розвідувально-оперативні завдання на території інших держав в інтересах МО РФ" та їхня діяльність є засекреченою. Для конспірації вони діють під прикриттям приватних структур, які в свою чергу отримують надприбутки від державних оборонних замовлень", - йдеться у повідомленні.

"Саме за їх рахунок і здійснюється фінансування військових операцій МО РФ за кордоном. Зокрема у Судані для такого прикриття використовується ТОВ "М Інвест", яка входить до "бізнес-імперії" путінського фаворита Пригожина", - додали у відомстві.

 

Повідомляється, що СБУ володіє доказами, що особовий склад та озброєння "ПВК Вагнера" доставляється до Судану та інших країн регіону авіацією Міністерства оборони РФ.

"Так, відповідно до договору № В218/04/119 від 30.07.2018 (загальна сума 56 млн російських рублів) між зазначеним вище ТОВ "М Інвест" та "223 льотним загоном" МО РФ, літаками Ту-154М (бортові номери RA-85041, RA-85155) за п’ять місяців 2018 року здійснено вісім рейсів з Москви (через російську авіабазу Хмеймім у сирійській Латакії) до столиці Судану Хартум2, - розповіли у Службі безпеки України.

 

Там додали, що вже з Хартума до інших країн Африки, де також присутні збройні підрозділи "ПВК Вагнера": Центральна африканська республіка та Лівія.

 

"Задіяна логістика дозволяє військовому командуванню РФ регулярно (кожні 2 місяці) проводити ротації особового складу "їхтамнетів" як у Сирії, так і в Африці", - заявив Грицак.

"Фактично Судан використовується як перевалочна база для постачання зброї та особового складу до країн Африки, які Росія намагається використати у своїх геополітичних деструктивних інтересах", - наголосив він.

 

За його словами, "не залишається жодних сумнівів, що так звана "ПВК Вагнера" є гібридним проектом російської військової розвідки, підрозділи якого розганяють демократичні протести в Судані".

Зазначається, що такі рішення Кремля можуть бути спрямовані тільки на підтримку режиму Омара аль-Башира, ордер на арешт якого Міжнародним кримінальним судом видано ще у 2009 році за звинуваченнями у геноциді цивільного населення.

Грицак додав, що найближчим часом Служба безпеки України оприлюднить додаткові відомості про деталі злочинної діяльності "засекречених" російських підрозділів у Судані.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...