До спалаху кору в Європі можуть бути причетні "російські тролі" - ЗМІ

П'ятниця, 15 лютого 2019, 13:37

Російські "тролі" в соцмережах, які розпалювали ворожнечу перед президентськими виборами у США 2016 року, можливо, зробити свій внесок у спалаху кору в Європі 2018 року, який забрав життя 72 людей і вразив понад 82 тисячі осіб.

Про це йдеться у публікації "Радіо Свобода".

Зазначається, що експерти у США і Європі зараз працюють над тим, як оцінити вплив кампаній російських "тролів" і "ботів" на розповсюдження цього захворювання – тим, що ті поширювали медичну дезінформацію і посилювали сумніви серед громадськості щодо необхідності щеплень.

Повідомляється, що дослідження вже задокументували, як кіберкампанії російського "Агентства інтернет-досліджень" із Санкт-Петербурга, так званої "ферми тролів", що її звинувачували у втручанні у президентські вибори у США 2016 року, із 2014-го штучно розпалювали в соцмережах суперечки щодо щеплень, що розмивало в суспільстві довіру до цих щеплень.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сумніви щодо щеплень створили одну з найбільших загроз здоров’ю людей у всьому світі.

У виданні додали, що ВООЗ реєструє 30-відсоткове зростання захворюваності на кір у всьому світі і нову появу цього захворювання в тих країнах, де, як вважали, вже близькі до його повного подолання.

 

Повідомляється, що в Університеті Дюк у штаті Північна Кароліна у США над тим, щоб вивчити питання недовіри і дати відповідь на медичну дезінформацію в інтернеті, працює центр наукових даних у галузі охорони здоров’я, відомий як The Forge.

"Його директор Роберт Каліфф, колишній уповноважений Адміністрації продовольства і медикаментів США, казав, що медична дезінформація може стати "тією проблемою нашого часу, що вимагає найпершого пріоритету"", - йдеться у публікації.

За його словами, боротьба з кампаніями дезінформації щодо щеплень і вакцин стала нині складнішою – як свідчать дослідження, велика частка дописів у соцмережах є елементом "кібервійни, підтриманої державою, особливо Росією".

За даними видання, фахівець ВООЗ із вакцин Катріне Хаберсот розповіла, що дезінформація – лише один із чинників, які стоять за занепадом рівня вакцинації останнім часом у східноєвропейських і південносхідноєвропейських країнах, у яких значно зросла захворюваність на кір.

Вона додала, що серед інших чинників – самозаспокоєння щодо загрози захворювання і питання щодо зручності послуги щеплення й довіри до медиків, які проводять кампанії вакцинації.

Повідомляється, що в Україні, яка найбільше потерпіла від епідемії кору 2018 року, також значно скоротилися можливості щеплення і запаси вакцини протягом воєнних 2015–2016 років.

"Ми насправді недостатньо знаємо про вплив дезінформації в інтернеті на наміри і дії щодо вакцинації. Напевно ми знаємо те, що в цьому є елемент "кімнати з відлунням" (поняття з теорії засобів інформації: віра в якусь ідею чи впевненість у ній посилюється і зміцнюється, коли цю ідею постійно повторюють у закритій системі – якою може бути і група однодумців у соцмережах – ред.)",  – каже Хаберсот.

"Можливо, ми ніколи всього не дізнаємося, але сподіваюся, що цьому будуть присвячені й нові дослідження, щоб ми знали, наскільки варто боятися негативної дезінформації в інтернеті і як проти неї діяти", – додала вона.

Для цього, за словами Хаберсот, Європейське регіональне управління ВООЗ нещодавно започаткувало "стратегічні відносини" з Міністерством охорони здоров’я Росії.

Також зазначається, що вони працюють разом із дослідниками з Німеччини, щоб розробити рамковий проект вивчення сумнівів щодо щеплень у контексті російської і східноєвропейської культури.

На результати дослідження очікують десь у середині 2020-х років.

За словами Хаберсот, цей рамковий проект можна буде запровадити і в дослідженнях ВООЗ в інших країнах, де рівень вакцинації впав, а захворюваності на кір зросла – зокрема, в Україні, Грузії, Сербії, Румунії, Молдові, Казахстані й Киргизстані.

Повідомляється, що згідно з даними ВООЗ, опублікованих на початку лютого, весь тягар епідемії кору 2018 року взяли на себе Східна і Південно-Східна Європа.

"В Україні за 2018 рік було 53 тисячі 200 підтверджених випадків захворювання на кір і 15 смертей від цієї хвороби. Також серед найбільш потерпілих були Сербія, Росія, Грузія і Румунія – в них разом зареєстровано ще 8 тисяч 400 випадків захворювання і 40 померлих від нього: ВООЗ зареєструвала минулого року 22 смерті в Румунії, 14 у Сербії, три у Грузії і одну в Росії через кір", - сказано у публікації.

Автори статті додають, що професор Університету Джорджа Вашингтона Дейвід Бронятовскі задокументував, як "тролі" з "Агентства інтернет-досліджень" розпалювали суперечки навколо щеплень у США і "підривали суспільний консенсус щодо вакцинації", починаючи з 2014 року.

За його словами, один із твітів підтвердженого російського "троля" заявляв: "Обов’язкова вакцинація порушує свободу релігії, гарантовану конституцією". Інший наводив на думку, що урядові США не можна вірити, таким запитанням: "А ви знаєте, що існує таємна урядова база даних про дітей, які зазнали шкоди від щеплень?".

Бронятовскі додав, що інші російські "тролі" розпалювали у твітері недовіру до фармацевтичних компаній і просували самозаспокоєння щодо необхідності щеплень думкою про те, що вакцини не потрібні, бо призначені переважно проти відносно нешкідливих хвороб.

Повідомляється, що інші російські "тролі" роздмухували страх, пишучи таку медичну дезінформацію, як "Природні інфекції завжди дають кращий імунітет, ніж вакцини", або "Чи знаєте ви, що вакцини спричиняють аутизм?".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...