Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Зовнішнє втручання": в ОДА пояснили, звідки взявся запис про радіоактивне забруднення

Неділя, 17 лютого 2019, 16:51
Зовнішнє втручання: в ОДА пояснили, звідки взявся запис про радіоактивне забруднення

Комплексного випробування і тестування нової системи оповіщення, через яку було розповсюджено повідомлення про радіоактивне забруднення у Тернопільській області, не проводилося, у промислову експлуатацію її не здано. 

Про це в ефірі "UA: Тернопіль" повідомив начальник відділу оповіщення та оперативного чергування Управління ОДА Володимир Фаріончук.  

Як повідомив начальник Управління з питань цивільного захисту населення Тернопільської ОДА Ігор Лівінський, повідомлення про наявність радіоактивного забруднення в регіоні з'явилося в ефірі "Ua: Українське радіо Тернопіль" о 9:30 у студійному запису.

"У ньому йшлося, що про забруднення повідомляє Управління з надзвичайних ситуацій. Такого управління зараз в області взагалі немає. Є Управління з питань цивільного захисту населення ТОДА, і є Управління ДСНС України у Тернопільській області, яким керує Маслей", - заявив Лівінський.

"Скоріш за все, це було несанкціоноване втручання... Управління ОДА зв'язалося з розробниками програми, у якій було зроблено запис, і вони не виключають зовнішнього втручання ... Також можливо, що був збій у системі", - додав він.

Після появи повідомлення в ефірі оперативні чергові повідомили черговим Служби безпеки України та у Нацполіцію.

"Наразі апаратуру (за допомогою якої було розповсюджено запис - ред.) знеструмлено, у вівторок (19 лютого - ред.) приїдуть розробники (програми - ред.), апаратуру буде вилучено, її будуть тестувати. Наразі зовнішнього втручання не буде. Ми працюємо на старій системі оповіщення, на життєзабезпеченні регіону це не позначиться", - заявив Лівінський.

За словами Фаріончука, апаратура, за допомогою якої було зроблено запис, ще не проходила тестування.

"Зараз ми користуємося старою системою оповіщення, яка була змонтована ще у 1960-70-х роках, вона вже відпрацювала свій ресурс, усі ремонтні комплекти вже використано. Через це постало питання монтування нової системи оповіщення", - повідомив Фаріончук.

Він додав, що управління ОДА, за рекомендацією ДСНС, "скористалося послугами ТОВ Науково-виробниче підприємство (НВП) "ОЗОН-С" (м.Дніпро), яке є передовим розробником інформаційних технологій".

"Нову систему монтують вже впродовж 2 років. Вона пройшла лише монтажні роботи і частково - пуско-налагоджувальні, які ще не завершено", - додав Фаріончук.

"Комплексного випробування системи ще не було, у промислову експлуатацію її не здано, оперативні чергові на ній не працюють", - зазначив він. 

Чому саме стався збій у роботі, за словами Фаріончука, "будуть розбиратися представники НВП".

У свою чергу в "UA:Українське радіо Тернопіль" заявили, що екстрене оповіщення населення про надзвичайні ситуації у Тернопільській області здійснює Управління з питань цивільного захисту населення Тернопільської ОДА шляхом переривання сигналу Суспільного радіо та трансляції власної інформації.

"UA: Українське радіо Тернопіль автоматично ретранслює повідомлення Управління, тож не має впливу на зміст інформації чи час його появи в ефірі", - заявив мовник.

"Тернопільська ОДА повідомила, що стався збій програмного забезпечення системи оповіщення, що й спричинив запуск в ефір недостовірної інформації. Щодо причин збою буде проведено службове розслідування", - зазначили у компанії. 

Нагадаємо, 

  • 17 лютого у засобах масової інформації Тернопільської області  з'явилося фейкове повідомлення щодо збільшення радіаційної небезпеки у регіоні. 
  • В облуправлінні ДСНС України заявили, що інформація не відповідає дійсності, а з'явилася вона через збій, який стався через можливе зовнішнє втручання у програмне забезпечення системи оповіщення. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:04
відеоНа кордоні з Угорщиною затримали іноземця, який вивозив дівчину в сексуальне рабство
12:58
Естонія оголосила російського дипломата персоною нон ґрата
12:41
Майже третина українців вважає розслідування щодо бізнесу тиском на нього – опитування
12:34
ГУР допомагає російським добровольцям боротися з режимом Путіна – Юсов
12:34
У Росії призначили нового в.о. головкома ВМФ РФ
12:16
Молдова висилає дипломата РФ через організацію "виборів" у невизнаному Придністров'ї
12:14
Національне військове кладовище не завдасть шкоди екології – заступник директора
12:13
РФ втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ – Gunvor
12:13
Путін після "перевиборів" у травні поїде до Китаю на зустріч з Сі Цзіньпіном – ЗМІ
11:46
Фонд гарантування остаточно виграв справу про стягнення 1,5 млрд з колишніх топів "Платинум Банку", серед яких Рожкова
Усі новини...