У столичному метро націоналіст порізав портрети Шевченка

Понеділок, 18 лютого 2019, 13:37
У столичному метро націоналіст порізав портрети Шевченка

Вандал з ножем знищив виставку "Квантовий стрибок Шевченка", яка проходила на станції метро "Тараса Шевченка" у Києві.

Відео псування постерів оприлюднене у пабліку "Київ оперативний" у Facebook. 

У коментарях вандала ідентифікували як націоналіста Юрія Хорта. На своїй сторінці у соцмережі виставку він назвав "наругою над Шевченком".

"Українофобію загортають у псевдомистецький пакунок. Так було із сумнозвісною Галерея ДУКАТ, де виставляли картину "бык вкраинец" цього літа. Тепер у нас замахнулися на Кобзаря", - написав Хорт. 

Згодом він назвав знищення картин "мистецькою акцією з його боку".

"Насправді якщо Грехов (ілюстратор виставки у метро – ред.) бачить Шевченка деформованим, то я просто бачу такі малюнки порізаними. З мого боку це мистецька акція, незрозуміла обмеженим умам. Обмежені уми якраз накатали на мене заяву, тому відкрито кримінальне провадження", - написав Хорт.

Організатори заявили, що змушені достроково припинити виставку, щоб убезпечити пасажирів метро.

"Мистецтво – простір діалогу. Діалогу поколінь, діалогу цінностей, діалогу інституцій. Але діалог – це передусім взаємоповага. Ми проти агресії та вандалізму. Тому колективно вирішили достроково закрити виставку. Безпека пасажирів та відвідувачів виставки важливіша за ідеологічні чи художні амбіції", - повідомила прес-служба Музею Шевченка у Facebook. 

Організатори відзначили, що за 10 днів експонування виставки "отримали сотні позитивних відгуків від відвідувачів", хоча "не обійшлося і без негативних коментарів".

"Ми очікували такої реакції, але сподівались цивілізованого діалогу. В цьому і полягає місія музею – щоденними і планомірними кроками сприяти популяризації Тараса Шевченка, як людини, поета, художника, живої особистості", - йдеться в повідомленні.

У столичній поліції повідомили "Українській правді", що за цим фактом відкрили провадження.

"Після повідомлення у ЗМІ внесено дані у ЄРДР. Є відео, будемо ідентифікувати цю людину, запрошувати в управління поліції", - сказала речник поліції Києва Оксана Блищик.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування