Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

СБУ заявляє, що викрила "піраміду" нардепа для впливу на вибори

Четвер, 21 лютого 2019, 11:49
СБУ заявляє, що викрила піраміду нардепа для впливу на вибори

Служба безпеки заявляє, що викрила "виборчу піраміду" під керівництвом народного депутата, яка працювала у низці регіонів України і мала на меті забезпечити конкретному кандидату перемогу на виборах.

Про це на брифінгу 21 лютого повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

"Створена організація має свою ієрархію і розподіл обов'язків. Вона складається з керівника, яким є один з народних депутатів України (сьогодні його не називаємо свідомо, щоб не прив'язувати його до жодної з політичних сил), 3 координаторів, відповідальних за різні частини держави, підпорядкованих їм координаторів в регіонах (відповідають за 2 області) і підпорядкованої їм низової ланки польовиків", - сказав він.  

Він додав, що у зв’язку з цим 21 лютого СБУ спільно з ГПУ і ДБР у рамках відкритого кримінального провадження за ознаками створення злочинної організації "у значній частині регіонів нашої держави проводить більше 30 обшуків".

"Хочу наголосити, що у жодному партійному офісі жодної політичної сили ніяких обшуків не проводиться", - сказав Кононенко.

Він також додав, що йдеться не про депутата, який є кандидатом у президенти.  

За словами Кононенка, слідчі дії у рамках провадження мають на меті "задокументувати створення так званих "виборчих пірамід" і не допустити їх використання під час виборів".

За даними представника СБУ, до злочинної організації входять і відіграють провідну роль громадяни Російської Федерації та громадяни України, які "тривалий час співпрацюють з російськими структурами".

"Реалізація проекту передбачала формування членами групи у виборчих округах піраміди у вигляді "керівник сектору – старший виборчої дільниці – десяток" , які мали забезпечити необхідну, визначену кожному окремо, кількість голосів на користь конкретного кандидата на всіх звичайних виборчих дільницях країни", - сказав Кононенко.

Він додав, що для цього організатори шукали місцевих жителів, які за певну плату мали провести "відповідну обробку і забезпечити голосування на користь конкретного кандидата визначеної для них кількості виборців".

Кононенко додав, що платили за таку діяльність в окремих випадках, починаючи ще з листопада 2018 року.

"Використовувалась брудна готівка, яка обготівковувалась за сприяння правоохоронних органів", - підсумував представник СБУ.

Нагадаємо: 

  • Раніше 21 лютого представники ВО "Батьківшина" повідомляли, що в Запорізькій області ДБР з СБУ проводять обшуки за місцем проживання співробітників штабу Юлії Тимошенко.
  • У Держбюро розслідувань "Українській правді" підтвердили, що проводять обшуки у Запорізькій області, але категорично відмовились коментувати, чи пов’язані вони якось з "Батьківщиною" або Тимошенко.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування