МАГАТЕ: Іран продовжує дотримуватися ядерної угоди

Субота, 23 лютого 2019, 04:50

Попри вихід Сполучених Штатів з ядерної угоди та санкції проти нього, країна продовжує виконувати умови договору.

Про це йдеться у новому звіті Міжнародного агентства з атомної енергетики, передає DW з посиланням на АР.

Зазначається, що Тегеран забезпечив інспекторам агентства безперешкодний доступ до своїх атомних об'єктів.

"Своєчасна і активна співпраця Ірану в забезпеченні такого доступу полегшує виконання Додаткового протоколу та посилює довіру", - йдеться у звіті.

Як пише АР з посиланням на заяву одного з дипломатв, жодних змін у співпраці Ірану з інспекторами агентства помічено не було.

У МАГАТЕ підкреслили, що запаси іранського збагаченого урану та важкої води залишаються в лімітах, встановлених угодою від 2015 року.

Нагадаємо:

  • Раніше друга особа Сполучених штатів Америки, віце-президент Майкл Пенс, у виступі в Мюнхені закликав усіх європейських лідерів відновити санкції, накладені на Іран, припинивши участь у ядерній угоді.
  • На початку травня Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.
  • Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.
  • Пізніше Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.
  • Інші країни-підписанти угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти чинні домовленості.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування