Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Молдові обирають новий парламент: без порогу явки і з агітацією у день виборів

Неділя, 24 лютого 2019, 08:21

У Молдові проходять вибори до парламенту за змішаною виборчою системою і консультативний референдум.

Голосування пройде на 2 141 виборчій дільниці, з них 123 розміщено за кордоном, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

51 депутат буде обраний по одномандатних округах, ще 50 - за партійними списками у національному окрузі.

Вперше на виборах у Молдові скасовано поріг явки, а також дозволено агітацію у день виборів, за винятком приміщень виборчих дільниць.

У виборах за національним округом бере участь 14 партій та один виборчий блок: Демократична партія (ДПМ, 53 кандидата), блок ACUM (що включає Партію дії і солідарності і Платформу DA, 55), Партія комуністів (54), Партія соціалістів (ПСРМ, 55 ), партія "Шор" (51), рух Antimafie (32), "Наша партія" (54), Націонал-ліберальна партія (40), партія "Народна воля" (30), Партія регіонів (43), партія "Демократія вдома"(37), Рух професіоналів "Speranta-Надія"(34), партія "Батьківщина" (35), Екологічна партія зелених (31) та Ліберальна партія (30).

У виборах по 51 одномандатному округу беруть участь 320 кандидатів, з яких 265 - представники партій, а 55 - незалежні кандидати. Тільки ДПМ та ПСРМ виставили кандидатів в кожному окрузі. Вибори в округах пройдуть в один тур, депутатом стане кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів.

Разом з виборами проходить консультативний референдум: громадяни дадуть відповідь на питання про скорочення числа депутатів парламенту зі 101 до 61 та про право народу відкликати депутатів, якщо вони не виконують своїх обов'язків.

Для визнання референдуму таким, що відбувся, у ньому мають взяти участь не менше третини виборців. Референдум не матиме юридичних наслідків.

Зокрема, його останнє запитання безпосередньо суперечить конституції Молдови і практикам, схваленим Венеціанською комісією Ради Європи.

Влада Молдови пояснили свою ініціативу прагненням "дізнатися думку народу з актуальних питань реформи політичної системи країни".

Читайте також:

Між Кремлем та олігархом: що принесе зміна влади у "захоплену" Молдову

Нагадаємо,

  • За кілька днів до парламентських виборів двоє опозиційних лідерів Молдови звинуватили владу в отруєнні.
  • Зокрема, лідери партій "Дія і солідарність" (PAS) і "Платформа Гідність і правда" (DA) Майя Санду і Андрій Нестасе заявили, що звернулися до лікарів через проблеми зі здоров'ям. Аналізи обох показали отруєння важкими металами, у тому числі ртуттю.
  • У Росії проти лідера Демократичної партії Молдови Володимира Плахотнюка відкрили кримінальну справу: його звинувачують в організації міжнародного злочинного угруповання і незаконному виведенні грошей за межі РФ.
  • За даними слідства, Плахотнюк і бізнесмен В'ячеслав Платон організували міжнародну злочинну групу, яка в 2013-2014 рр. незаконно вивела з Росії понад 37 млрд рублів (за нинішнім курсом - близько $560 млн).
  • У Молдові кримінальну справу назвали "спробою Росії вплинути на результат виборів в країні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування