Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиї Курили: Лавров заявив, що умов для "мирової" з Японією немає

Неділя, 24 лютого 2019, 08:57

Умови для укладення мирного договору з Японією повністю відсутні.

Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров в інтерв'ю "В'єтнамському телебаченню" і китайським телеканалам "ЦТБ" і "Фенікс", яке опубліковано на сайті МЗС РФ.

"Ми будемо продовжувати роботу, домагаючись виходу на домовленості, які дозволять створити умови для такого вирішення проблеми мирного договору, яке буде прийнятним для народів обох країн. Поки ми бачимо, що ці умови відсутні повністю", - заявив Лавров.

Він нагадав, що представники РФ і Японії домовилися прискорити роботу над договором на основі Декларації 1956 року.

"Там чітко сказано: спочатку укладення мирного договору. А це означає необхідність визнання нашими японськими сусідами результатів Другої світової війни у ​​всій повноті, у т.ч. - суверенітету РФ над усіма Курильськими островами, включаючи 4 острова Малої Курильської гряди. Дивно, що наші японські колеги не хочуть погоджуватися з результатами Другої світової в тому вигляді, в якому вони закріплені у Статуті ООН. Статут ООН вони ратифікували. Відкликати свою ратифікацію некоректно. Так не вийде", - заявив Лавров.

Також Лавров заявив, що Японія "не виконує домовленості щодо створення у громадській думці позитивного образу один одного" і зазначив, що "була домовленість насамперед створювати нову якість відносин", але Токіо "підтримує санкції проти Росії і голосує в ООН солідарно з американцями по резолюціях, спрямованих проти Росії".

Нагадаємо,

  • Чотири острови Курильської гряди - Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї - викликають територіальні розбіжності між РФ і Японією з кінця Другої світової війни, коли СРСР анексував території, що належали Японії. 
  • У 1956 році СРСР і Японія підписали декларацію про завершення військових дій, однак мирний договір так і не було підписано. 
  • У вересні 2018 р. президент РФ Володимир Путін закликав Японію підписати мирну угоду з Москвою "без будь-яких умов" до кінця року, щоб спробувати вирішити довготривалий територіальний спір.
  • В Японії у відповідь заявили, що не мають наміру укладати мирну угоду з РФ до вирішення територіальної суперечки, що стосується Курильських островів.
  • У листопаді 2018 р. після зустрічі лідерів РФ і Японії Кремль повідомив про домовленість повернутися до радянсько-японському меморандуму 1956 року народження, за яким РФ погоджувалася передати Японії два з чотирьох островів.
  • Останні переговори прем'єра Японії Сіндзо Абе і президента РФ Володимира Путіна з цього питання відбулися у січні в Москві, сторони домовилися продовжувати обговорення на рівні глав МЗС.
  • 10 лютого Абе пообіцяв не припиняти переговори з РФ з питання мирного договору і не залишати цю проблему наступним поколінням, а на національній конференції по поверненню "північних територій", на відміну від попередніх років, уряд Японії не використовував фразу про "незаконну окупацію" островів Росією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування