WP: Трамп придумав скільки мають платити інші країни за розміщення в них військ США

Неділя, 10 березня 2019, 05:57

У приватних бесідах зі своїми помічниками президент США Дональд Трамп заявив, що розробив формулу для розрахунку з союзниками, які, на його думку, недостатньо платять Вашингтону за розміщення військ.

Про це, посилаючись на джерела, пише The Washington Post.

Відповідно до формули, країни, в яких базуються американські військові, повинні сплачувати повну вартість їхнього перебування плюс ще 50 відсотків, повідомило джерело. За його словами, в такому випадку союзники США будуть платити в 5 разів більше, ніж вони платять зараз.

Трамп назвав цю формулу "ціна + 50%" і вона викликає жах у союзників, які вважають це здирництвом.

Чутки про те, що формула може стати глобальним стандартом, особливо вразили Німеччину, Японію і Південну Корею, в яких розміщені тисячі солдатів. Офіційні особи США згадали про цю вимогу в офіційних переговорах про умови розміщення військ принаймні в одній країні, заявили джерела, знайомі з цим питанням.

Представник Ради національної безпеки Гарретт Маркіз заявив, що адміністрація Трампа "прагне укласти вигідну угоду для американського народу", але не коментуватиме "будь-які поточні обговорення конкретних ідей".

Трамп давно скаржився на те, що союзники США і НАТО дешево отримують військовий захист від США, але формула "ціна + 50" набирає обертів тільки в останні місяці, заявили нинішні і колишні чиновники, які, як і інші, говорили на умовах анонімності.

Чиновник в адміністрації Трампа заявив газеті, що це не офіційна пропозиція або політика, але вона служить способом привернення уваги до того, що Трамп вимагає, щоб союзники взяли на себе більше витрат на власний захист.

Однією з перших країн, що зіткнулася з жорсткою тактикою адміністрації Трампа, була Південна Корея, яка минулого місяця погодилася заплатити 925 мільйонів доларів за розміщення 28 500 американських солдатів. Це на 8,2 відсотка більше, ніж у попередньому році, і становить приблизно половину всіх витрат.

Південнокорейські чиновники хотіли підписати угоду на 5 років, але договір підписаний на 1 рік, що означає, що в наступному році країна може зіткнутися з формулою Трампа.

При цьому, за словами одного з чиновників, переговори про розподіл витрат не закриті, а фраза "ціна + 50" може бути невірно трактованою. Не ясно, що мають на увазі радники Трампа під словом "ціна" - весь бюджет на розміщення і управління базою військ США, або якусь частину його.

Союзники США, які приймають у себе постійні американські військові об'єкти, сплачують частину витрат різними способами. Японія і Південна Корея роблять внески готівкою, а Німеччина підтримує присутність військ США за допомогою внесків в натуральній формі, таких як земля, інфраструктура і будівництво, крім скасування митних зборів і податків.

Трамп вважає внески в натуральній формі недостатніми.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News