В Україні трьома хвилями поширили фейк про "скасований" безвіз

Понеділок, 11 березня 2019, 10:47

За неповний місяць фейк про "скасування" Євросоюзом безвізу для українців тричі розповсюджували в українському інформаційному просторі, і окремі повідомлення із замовних сайтів набрали тисячі фейсбук-реакцій.

Про це йдеться в статті "Європейської правди".

Новина про "проблеми з безвізом для України" спершу з’явилася на російських пропагандистських ресурсах , а далі, трьома хвилями, поширювалася на українських сайтах. На третій хвилі задіяли також сторінку-клон міжнародної місії.

"Паузи між хвилями тривали рівно тиждень. Новини з усіх хвиль посилаються на вигадане "повідомлення Ради ЄС". Звісно ж, не даючи лінку на прес-реліз Ради абощо (адже його просто не існує). Така картина не може мати іншого пояснення, крім свідомої (і, напевно, оплаченої) інформаційної атаки", - йдеться у матеріалі.

Спершу неправдиве повідомлення 16 лютого опублікували джерела, які не приховують проросійської спрямованості. 20 лютого вже близько двох десятків джерел синхронно повідомили про "ускладнення", "обмеження" чи "скасування" безвізу. Новина дослівно повторювалася майже на всіх сайтах, різнилися лише заголовки. Щонайменше три ЗМІ видалили свої новини, коли з’ясували, що це неправда. 

"1 березня Politeka знову видала новину (вже третю), яка майже дослівно повторювала їхнє попереднє повідомлення із посиланням на неіснуючу "заяву Ради ЄС", - зазначається в статті.

Третя хвиля настала 7 березня, коли низка сайтів, зокрема тих, які вже поширювали "новину" (наприклад, Znaj.ua), знову поширили те саме своє повідомлення.

"Та найяскравішим виявився інший елемент цієї інформаційної атаки. Хтось вклав гроші також у розкрутку повідомлення на сторінці, яка сама по собі є фейком, бо... імітує СММ ОБСЄ, міжнародну спостережну місію, що працює по обидва боки контактної лінії на Донбасі", - сказано в матеріалі.

Детальніше про те, що з безвізом буде насправді, читайте у статті "Фейк про "скасований" безвіз: що стоїть за новинами про нові обмеження для України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...