Австрія звинуватила Україну в порушенні Угоди про асоціацію через недопуск журналіста

Понеділок, 11 березня 2019, 17:26
Австрія звинуватила Україну в порушенні Угоди про асоціацію через недопуск журналіста

МЗС Австрії у понеділок викликало на розмову посла України у Відні Олександра Щербу через заборону на в'їзд до України керівнику бюро австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіану Вершютцу, та заявило, що цей крок суперечить цінностям Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це повідомили в понеділок у зовнішньополітичному відомстві Австрії.

Повідомляється, що з українським послом поспілкувався генеральний секретар у закордонних справах Йоганнес Петерлік.

"Йоганнес Петерлік закликав скасувати заборону на в'їзд, запроваджену українською владою, а також надати акредитацію в зоні конфлікту на українській стороні від лінії розмежування для кореспондента ORF Крістіана Вершютца", - йдеться у повідомленні.

Австрійський дипломат закликав українського посла надати докази обвинувачень України проти кореспондента ORF.

"Ми глибоко стурбовані діями українського уряду проти незалежного журналіста. Це неприпустимий односторонній акт цензури і він несумісний з цінностями і принципами Угоди про асоціацію з ЄС", - сказав генеральний секретар.

Петерлік зазначив, що представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір також закликав до зняття заборони на в'їзд Вершютцу.

"Нашою метою має стати те, щоб кореспондент ORF Крістіан Вершютц міг продовжувати готувати репортажі без неприйнятних обмежень з боку України", - сказав Петерлік.

Нагадаємо, голова МЗС Австрії Карін Кнайссль має намір винести питаннязаборони в’їзду австрійського журналіста в Україну на обговорення міністрів закордонних справ ЄС.

Раніше вона засудила заборону на в'їзд для журналіста як "неприпустиму цензуру в Європі".

Крістіан Вершютц - шеф українського бюро австрійського телеканалу ORF. Українська депутатка Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook повідомила, посилаючись на свої джерела, що СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну через загрозу, яку він становив для національної безпеки.

За її словами, від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, "широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від "Раша тудей", що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ називав "ополченцями".

В СБУ пояснили, що підставою для рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста.

Європейська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...