МЗС про заборону в’їзду австрійському журналісту: це наслідок зневажливого ставлення

Середа, 13 березня 2019, 13:29

Заборона в’їзду в Україну для австрійського журналіста Крістіана Вершютца не пов’язана із цензурою, а є наслідком зневажливого ставлення журналіста до українського законодавства. –

Про це у середу на брифінгу повідомила речниця МЗС Катерина Зеленко, повідомляє "Європейська правда".

"Перш за все йдеться про те, що австрійській журналіст порушив українське законодавство, в’їхавши на окуповану територію України у незаконний спосіб. На підставі цього СБУ винесла рішення про заборону йому в’їзду в Україну термном на 1 рік", - наголосила речниця.

"Інший аспект – наявність оперативної інформації про нібито підготовку провокації щодо зазначеного журналіста. І такий крок, за даними СБУ, мав убезпечити пана Вершютца від можливих ризиків", - додала вона.

Зеленко підкреслила: Україна не вважає ситуацію довколо журналіста серйозним викликом для двоосторонніх відносин з Австрією та закликає Відень знизити градус напруги.

"Наголошу: це рішення не має жодного відношення ані до питання цензури, ані до питання наступу на свободу слова. Це виключно наслідок зневажливого ставлення до законодавства України. Ми закликаємо австрійську сторону знизити градус риторики і сподіваємось на подальший плідний діалог", - зазначила Зеленко.

Нагадаємо: 

  • Голова МЗС Австрії Карін Кнайссль має намір винести питання заборони в’їзду австрійського журналіста в Україну на обговорення міністрів закордонних справ ЄС.
  • Раніше вона засудила заборону на в'їзд для журналіста як "неприпустиму цензуру в Європі".
  • Крістіан Вершютц - шеф українського бюро австрійського телеканалу ORF. Українська депутатка Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook повідомила, посилаючись на свої джерела, що СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну через загрозу, яку він становив для національної безпеки.
  • За її словами, від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, "широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від "Раша тудей", що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ називав "ополченцями".
  • В СБУ пояснили, що підставою для рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування