Україна ініціює міжнародну групу з аудиту завданих війною збитків

Неділя, 17 березня 2019, 18:49
Валерій Пацкан

Україна ініціює створення міжнародної робочої групи з аудиту завданих збитків і втрат через військовий конфлікт.

Про це повідомив заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, Рахункова палата виходить з відповідною пропозицією до своїх колег з INTOSAI, що нараховує 200 країн-членів.

За його словами, це питання буде розглядатися у вересні на найближчому Конгресі INTOSAI. І, незважаючи на те, що він відбудеться в Москві, а українська делегація буде бойкотувати цей захід, є група підтримки, готова озвучити українську ініціативу.

Пацкан розповів, що мета цієї групи - розробка методології для оцінювання завданих збитків і механізмів ефективного контролю за використанням коштів на подолання цих збитків. Мова йде не тільки про Україну, а про розробку універсальної методології, яку могла б використовувати будь-яка держава, яка потерпіла внаслідок війни.

"У нас вже відбулася зустріч із міністром закордонних справ і послами низки країн. Ми донесли до них цю ідею і попросили розповісти про нашу ініціативу вищим органам аудиту в їхніх державах. Крім того, окремо проводимо зустрічі з дружніми до нас відомствами в Польщі, Литві, Чехії, які також можуть нам допомогти з цією ініціативою. Той факт, що ми не прив'язуємо виключно до України, а хочемо створити універсальну методологію для всіх, повинен нам допомогти", - зазначив глава Рахункової палати.

"Є чимало країн, теж зацікавлених у створенні такої робочої групи в INTOSAI, - Кіпр, Азербайджан, Афганістан, Грузія, Ірак, Кувейт, Македонія, Молдова, Сирія, Хорватія, Ізраїль і, на жаль, багато інших", - додав він.

На його думку, якщо показати на прикладі одного конфлікту, скільки було заподіяно збитків державі, скільки коштів необхідно для подолання цих наслідків, ставлення світу до держави-агресора буде змінюватися.

"Навіть більше, в міжнародних інстанціях, в судах ми зможемо використовувати ці дані, розраховані із застосуванням методики, затвердженої міжнародною організацією, кращими фахівцями. Нам буде легше відстоювати свої позиції, наші дані будуть безперечними, обґрунтованими", - сказав Пацкан.

Що стосується гальмування процесу країнами, винними в нанесенні військових збитків, то для протидії їм Україна прагне не тільки створити цю спеціальну робочу групу, а й очолити її.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування