Дільниця серед айсбергів: полярники проголосують на скан-копіях

Понеділок, 18 березня 2019, 12:50

На найвіддаленішій виборчій дільниці - антарктичній станції "Академік Вернадський" - на виборах президента 31 березня голосуватимуть 34 особи.

Про це повідомляється на сайті Національного антарктичного наукового центру.

"31 березня тут голосуватимуть 34 особи –  11 учасників постійної експедиції, т.зв. зимівники, які перебувають на станції цілий рік, а також 23 науковці сезонної експедиції, які прибули наприкінці січня", – йдеться в повідомленні.

Станція розташована за 15 тисяч км від Києва і є спецдільницею, адже зі зрозумілих причин виборча процедура в такому важкодоступному місці має свої особливості, пояснюють науковці. 

Зокрема, полярники використовують не "живі" бюлетені, а їх роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає Центрвиборчком.

У день виборів у найбільшому приміщенні станції – їдальні – встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів, пояснюють процедуру голосування.

Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію, створену з числа полярників, склад якої затверджує ЦВК.

"Залежно від дати виборів і льодової обстановки нагода передати на "велику землю" протокол дільничної комісії з "мокрою" печаткою та самі бюлетені може трапитися і через місяць, а, буває, що і через рік. Тому ці документи  у форматі скан-копій оперативно передають зі станції до ЦВК", – пояснюють науковці.

Водночас у НАУЦ зазначають, що цього разу оригінали бюлетенів та протоколу передадуть до Києва раніше, оскільки в найближчі тижні відбудеться ротація зимівників.

Зазначається, що учасники українських антарктичних експедицій мають можливість реалізувати своє виборче право на антарктичній станції "Академік Вернадський", починаючи з 1998 року.

Вони можуть брати участь в обранні президента та парламенту (голосувати за списки партій), проте не голосують за кандидатів у мажоритарних округах та не беруть участі у місцевих виборах.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування